Πρωθυπουργός Φινλανδίας: «Δε δεχόμαστε εκβιασμούς» από τη Ρωσία

«Η Φινλανδία αποφασίζει για τη δική της εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Δεν υπάρχουν δύο τρόποι να γίνει αυτό. Δεν θα εκβιαστούμε», δήλωσε η Σάρα Μάριν. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Πριν από τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η Φινλανδία έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι της σε διπλωματικό επίπεδο για να διατηρήσει και να ενισχύσει την ασφάλειά της ως «αδέσμευτος» εταίρος στο ΝΑΤΟ.

Μέσα σε μια εβδομάδα, ο Πρόεδρος, Sauli Niinistö είχε συνομιλίες για την κατάσταση στην Ευρώπη και την Ουκρανία με τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Νορβηγίας, Magdalena Andersson και Jonas Gahr Støre. Τηλεφωνικές επικοινωνίες έγιναν επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ακόμη και με τον Πορτογάλο Πρόεδρο, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν αναφερόμενη στα τελεσίγραφα της Ρωσίας κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ, φρόντισε να μην αφήσει κανένα περιθώριο για ερμηνείες. Σε συνέντευξή της στην YLE το Σάββατο 8 Ιανουαρίου, τόνισε: «Η Φινλανδία αποφασίζει για τη δική της εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Δεν υπάρχουν δύο τρόποι να γίνει αυτό. Δεν θα εκβιαστούμε».

Η συζήτηση για τη μελλοντική θέση ασφαλείας της Φινλανδίας –και της Σουηδίας– συνεχίζεται με γλαφυρό τρόπο.

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην βοηθός του Προέδρου των ΗΠΑ για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας, έγραψε στο Twitter στις 5 Ιανουαρίου ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία είναι έξυπνο να επιμείνουν στο δικαίωμά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Αλλά, δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι να είναι πολύ αργά για να γίνει αυτό πραγματικότητα».

Σε μια στήλη που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου στη σουηδική εφημερίδα, Svenska Dagbladet, ο Edward Lucas, πρώην συντάκτης του The Economist, τώρα συνεργάτης στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, προέβλεψε ότι οι ρωσικές απειλές δεν θα τρομάξουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία από το να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αντίθετα, θα υποκινούσαν μια γρήγορη σύνδεση.

Ενθάρρυνε επίσης τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ανακοινώσουν την έναρξη των πολιτικών, νομικών και στρατιωτικών προετοιμασιών για την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης.