Πρόθυμη να εξετάσει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία η Κίνα

Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τσινπίνγκ κάνει χειραψία με τη Βασίλισσα Ελισάβετ κατά τη διάρκεια τελετήw υποδοχής του στο Λονδίνο.

Η Κίνα είναι ανοιχτή προς μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία και είναι πρόθυμη εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο, δήλωσε την Τρίτη (2 Αυγούστου) ο Υπουργός Εμπορίου της χώρας.

Η επερχόμενη αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανάγκασε τη Βρετανία, η οποία διαπραγματευόταν εμπορικές ευκαιρίες μέσω της ΕΕ για δεκαετίες, να επανεξετάσει τους δεσμούς της με τον υπόλοιπο κόσμο, ωστόσο η επίτευξη νέων συμφωνιών μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη, όσο η σχέση της με την ΕΕ παραμένει ρευστή.

Βρετανοί αξιωματούχοι προωθούν την ιδέα συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες μόλις η Βρετανία αποχωρήσει επίσημα από την ΕΕ.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης ποια είναι η θέση της Κίνας για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου Shen Danyang ήταν θετικός.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να αναπτύξει ενεργά μια εμπορική και επιχειρησιακή συνεργασία, είναι ανοιχτή για συζήτηση και επισύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία, και είναι πρόθυμη να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο με τη Βρετανία», δήλωσε ο Shen, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.

Οι δύο χώρες κάνουν λόγο για τη «χρυσή εποχή» των σχέσεων, αλλά οι δεσμοί δοκιμάζονται από την απόφαση της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να αναθεωρήσει το σχέδιο ενός σημαντικού πυρηνικού εργοστασίου στο οποίο η Κίνα επρόκειτο να επενδύσει εν μέρει.

Μια εμπορική συμφωνία του 2013 μεταξύ της Ελβετίας και της Κίνας, η οποία σύμφωνα με κάποιους υποστηρικτές του Brexit δείχνει τι μπορεί να επιτύχει η Βρετανία από μόνη της, κατήργησε τους δασμούς για το 99,8% των κινεζικών εξαγωγών προς την Ελβετία σε σύγκριση με το 77,3% των ελβετικών εξαγωγών προς την Κίνα, ποσοστό το οποίο θα αυξηθεί σε σχεδόν 90% μέχρι το 2028.

Ο Fredrik Erixon, από τη δεξαμενή σκέψης ECIPE στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ότι μια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Κίνας θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα κέρδη στους Βρετανούς εξαγωγείς και επενδυτές, μπορεί, όμως, να αναγκάσει τη Βρετανία να παρέχει στην Κίνα προνομιακό καθεστώς ως επενδυτή ή μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη.

Εμπορική δύναμη

Η Βρετανία θα χρειαστεί περισσότερους από 300 ειδικούς σε θέματα εμπορίου πριν από το τέλος του έτους, από 100 που έχει σήμερα, καθώς η χώρα προσπαθεί να αυξήσει τη δύναμη της και την ικανότητά της να λειτουργεί ως σόλο εμπορικό κράτος.

«Οι εμπορικοί διαπραγματευτές της Βρετανίας θα χρειαστούν τεχνική και νομική εμπειρία και θα πρέπει να διαπραγματεύονται ταυτόχρονα σε πολλαπλά μέτωπα», δήλωσε ο Gregor Irwin, επικεφαλής οικονομολόγος της Global Counsel, μιας εταιρείας συμβούλων της οποίας ηγείται ο πρώην επικεφαλής του εμπορίου της ΕΕ για τη Βρετανία Peter Mandelson. «Καμία χώρα δεν έχει προσπαθήσει να το κάνει αυτό μέχρι στιγμής.»

Για δεκαετίες, η Βρετανία διαπραγματευόταν εμπορικές συμφωνίες μέσω της ΕΕ.

Σύμφωνα με το άρθρο 207 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ έχει τη νομική αρμοδιότητα για την εκτέλεση της πολιτικής εξωτερικού εμπορίου προς τον υπόλοιπο κόσμο. Η διάταξη αυτή έχει τεθεί σε εφαρμογή από την αρχική Συνθήκη της Ρώμης το 1957 (πολύ πριν το Ηνωμένο Βασίλειο ενταχθεί στην ΕΕ).

Η λογική είναι απλή – αν υπάρχει ενιαία αγορά στην ΕΕ, στη συνέχεια, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επισυνάψουν ατομικές συμφωνίες εκτός της ΕΕ, καθώς αυτές θα ήταν ασυμβίβαστες. Η αλλαγή αυτού του κανόνα δεν ήταν μέρος των αιτημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου για μια νέα διευθέτηση της σχέσης του με την ΕΕ νωρίτερα αυτό το έτος. Στην πραγματικότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο πάντα υποστήριζε την εξωτερική εμπορική πτυχή της ένταξης στην ΕΕ.

Επί του παρόντος, η ΕΕ έχει διμερείς συμφωνίες με κράτη σε όλο τον κόσμο. Έχει προνομιακές εμπορικές συμφωνίες με τη Νότια Κορέα, τη Νότια Αφρική, το Μεξικό, με πολλές χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, και μια τελωνειακή ένωση με την Τουρκία. Μια συμφωνία με τον Καναδά έχει συμφωνηθεί, και οι διαπραγματεύσεις με την Ινδία, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία βρίσκονται σε εξέλιξη. Πολλές χώρες της Κοινοπολιτείας στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό καλύπτονται επίσης από συμφωνίες της ΕΕ.

Μια σόλο Βρετανία αντιμετωπίζει σήμερα την πρόκληση επίτευξης δικών της εμπορικών συμφωνιών με χώρες πέραν της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 50 που έχουν εμπορικές συμφωνίες με το μπλοκ.

Η ΕΕ, η οποία διαπραγματεύεται και επενδυτική συμφωνία με την Κίνα, εξετάζει επίσης την ιδέα μιας Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με το Πεκίνο, παρά τις εντάσεις που συνδέονται με το καθεστώς οικονομίας της αγοράς.