Πρόταση των ΗΠΑ για δημοκρατική διακυβέρνηση του διαδικτύου δεν θεωρείται καθαρή από την Κομισιόν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να ιδρύσει τη Συμμαχία για το Μέλλον του Διαδικτύου κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία στις 9-10 Δεκεμβρίου. [greenbutterfly/Shutterstock]

Μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τη μελλοντική διακυβέρνηση του διαδικτύου παραμένει ακόμη πολύ αόριστη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που είδε η EURACTIV.

Η Ουάσινγκτον έχει καλέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, να συμμετάσχουν στην ίδρυση της Συμμαχίας για το μέλλον του Διαδικτύου.

Η Συμμαχία αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός κοινού οράματος για το μέλλον του διαδικτύου, σύμφωνα με το σχετικό μήνυμα εσωτερικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογίας της Επιτροπής (DG CONNECT).

Ωστόσο, το έγγραφο σημειώνει ότι η λειτουργία της Συμμαχίας “δεν είναι ακόμη σαφής”, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της πρωτοβουλίας, τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες θα διασφαλίζουν την τήρηση των αρχών και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να συμμετάσχουν νέα μέρη.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα σημειώνει ότι η προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης φαίνεται να έχει μετατοπιστεί προς ένα σύνολο γενικών κανόνων, καθορίζοντας ειδικότερα ποιες συμπεριφορές θα πρέπει να αποφεύγουν οι υπογράφοντες.

Η πρόταση πρόκειται να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία, μιας virtual εκδήλωσης που διοργανώνει η κυβέρνηση Μπάιντεν στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Το non-paper του συνασπισμού, που διέρρευσε την Πέμπτη (4 Νοεμβρίου), υπογραμμίζει “την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού οράματος για το Διαδίκτυο ως εργαλείο κρατικού ελέγχου που προωθείται από αυταρχικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία”.

Επιπλέον, το non-paper τονίζει την ανάγκη να επανεκτιμηθεί το όραμα του διαδικτύου που καθιερώθηκε πριν από δύο και πλέον δεκαετίες, επισημαίνοντας πρόσφατες εξελίξεις όπως η συγκέντρωση της διαδικτυακής αγοράς, οι αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο και η διάδοση της παραπληροφόρησης.

Η παγκόσμια διακυβέρνηση του διαδικτύου είναι αποκεντρωμένη και βασίζεται στη συνεργασία πολλαπλών ενδιαφερομένων, αλλά βασικές πτυχές αυτής της αρχιτεκτονικής εξακολουθούν να βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, η Εταιρεία για την Εκχώρηση Ονομάτων και Αριθμών Διαδικτύου (ICANN) και η Αρχή Εκχώρησης Αριθμών Διαδικτύου (IANA) ιδρύθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τελούσαν υπό τον άμεσο έλεγχό της μέχρι το 2017.

Οι βασικότερες λειτουργίες του διαδικτύου εκτελούνται από συγκεκριμένους διακομιστές (root), οι οποίοι θεωρούνται η ραχοκοκαλιά του διαδικτύου. Επί του παρόντος υπάρχουν δεκατρείς τέτοιοι διακομιστές, επτά από τους οποίους βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το γεγονός ότι ένα τόσο κρίσιμο μέρος των πόρων του διαδικτύου είναι αμερικανικής κυριαρχίας ή υπό αμερικανική δικαιοδοσία δίνει στην Ουάσινγκτον την έμμεση εξουσία, για παράδειγμα, στον καθορισμό του τρόπου οργάνωσης της διαδικτυακής κυκλοφορίας, όπως η κατανομή των ονομάτων domain και των διευθύνσεων IP.

Η αμερικανοκεντρική διακυβέρνηση του διαδικτύου έχει προκαλέσει επικρίσεις από άλλους πολιτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις αποκαλύψεις της NSA το 2014. Η εν λόγω μεταρρύθμιση αποτέλεσε αντικείμενο συζητήσεων με πολλούς ενδιαφερόμενους στο πλαίσιο του Φόρουμ Διακυβέρνησης του Διαδικτύου (IGF), αλλά με ελάχιστα πρακτικά αποτελέσματα μέχρι τώρα.

“Πρέπει [η διακυβέρνηση του διαδικτύου] να εκδημοκρατιστεί; Ναι. Υπάρχουν οι συνθήκες που επιτρέπουν τον αξιόπιστο εκδημοκρατισμό; Δεν το νομίζω. Σε ορισμένα μέρη, αλλά όχι παντού”, δήλωσε στη EURACTIV η Σόνια Χόρχε, εκτελεστική διευθύντρια του World Wide Web Foundation.

Για την Jorge, η διακυβέρνηση του διαδικτύου θα πρέπει να ανοίξει μόνο σε δημοκρατικές χώρες “όπου η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια είναι σεβαστές”. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προσπάθειες χωρών όπως η Κίνα και η Ρωσία να διαιρέσουν το διαδίκτυο σε πολλές διαφορετικές πραγματικότητες, το λεγόμενο splinternet.

Η πρωτοβουλία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ελπίζει να αντιμετωπίσει τέτοια αυταρχικά καθεστώτα ζητώντας από τις “ομοϊδεάτισσες χώρες” να δεσμευτούν σε ένα σύνολο αρχών με τις οποίες θα πρέπει να “ευθυγραμμίσουν τα εθνικά νομικά καθεστώτα”, σημειώνοντας ότι η Συμμαχία δεν ισοδυναμεί με μια νομικά δεσμευτική συνθήκη.

Οι αρχές αυτές περιλαμβάνουν υψηλά πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και ασφάλειας, συνεργασία για τη ρύθμιση των πλατφορμών και την ακεραιότητα των πληροφοριών, μη διάκριση και δυνατότητα ελεύθερης ροής δεδομένων, καθώς και συντονισμό σε πρότυπα κυβερνοασφάλειας.