Προς σκληρό Brexit φαίνεται πως προσανατολίζονται οι 27 της ΕΕ

Σε υιοθέτηση σκληρής στάσης έναντι της βρετανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit φέρονται να έχουν καταλήξει οι υπόλοιποι 27 της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Observer.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει με την άποψη ότι ένα «σκληρό Brexit», που θα αφήνει το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, είναι πιθανώς ο μοναδικός τρόπος για να αποθαρρυνθούν μελλοντικές «εξεγέρσεις» σε άλλες χώρες-μέλη υποκινούμενες από λαϊκίστικες πολιτικές δυνάμεις.

Επικαλούμενη ανώτερους αξιωματούχους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, η εφημερίδα αναφέρει ότι ένα Brexit με ευνοϊκούς όρους για το Λονδίνο θεωρείται ότι θα αποτελούσε «υπαρξιακό» κίνδυνο για την ΕΕ, ενθαρρύνοντας ανάλογα ευρωσκεπτικιστικά κινήματα.

Ενδεικτικά, Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε: «Αν εσείς οι Βρετανοί δεν είστε διατεθειμένοι να συμβιβαστείτε στην ελεύθερη μετακίνηση, τότε ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το Brexit είναι ένα σκληρό Brexit. Ειδάλλως θα φαινόμασταν σαν να υποχωρούμε έναντι μίας χώρας που φεύγει. Αυτό θα ήταν μοιραίο».

Ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Μπούντεστακ Νόρμπερτ Ρέτγκεν, σχολίασε ότι ενώ είναι πραγματικά έτοιμος να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις διαπραγματεύσεις, εάν η βρετανική θέση είναι «όχι, όχι, όχι», τότε ακόμα και εκείνος θα πρέπει να πει ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος.

Σχολιάζοντας τις αναφορές αυτές, ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ είπε στο BBC ότι η σκληρή στάση των Ευρωπαίων στις επικείμενες διαπραγματεύσεις «δε βγάζει πολύ νόημα». Προέτρεψε τις υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη «να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι θέλουν» πριν αποφασίσουν να «τιμωρήσουν» τη Βρετανία, σημειώνοντας ότι η ενιαία αγορά έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή του Σίτυ του Λονδίνου.

Ο κ. Χάμοντ, που φέρεται να διαφωνεί με την τάση άλλων κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Μέι υπέρ του σκληρού Brexit, προειδοποίησε στην ίδια συνέντευξη ότι οι συνομιλίες για το Brexit θα επιτείνουν την αβεβαιότητα γύρω από τη βρετανική οικονομία.

Μιλώντας στον Observer, εξάλλου, ο Νάιτζελ Φάρατζ σημείωσε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πιθανότητες ανάδειξης της Μαρίν Λε Πεν στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Όπως προσθέτει ο ευρωσκεπτικιστής προσωρινός ηγέτης του UKIP, η νίκη της Λε Πεν θα σήμαινε πως το παιχνίδι για την ΕΕ «θα έχει τελειώσει».

Στο εσωτερικό της Βρετανίας η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι πλέον αντιμέτωπη με το επίσημο δημόσιο κάλεσμα 60 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματός της να οδηγήσει τη χώρα προς το σκληρό Brexit. Βαριά ονόματα του κόμματος και πρώην υπουργοί, όπως οι Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, Μάικλ Γκόουβ, Τζον Γουίτινγκντεϊλ και Τερέζα Βίλιερς ζήτησαν μέσω της Telegraph από την κα Μέι να αποσύρει τη Βρετανία από την ενιαία αγορά και από την τελωνειακή ένωση.

«Μόνο το πιο καθαρό Brexit μπορεί να εκπληρώσει το κάλεσμα της χώρας μέσω του δημοψηφίσματος να αποδεσμεύσουμε τους εαυτούς μας από τις αλυσίδες της ΕΕ και να αγκαλιάσουμε ελεύθερα τον υπόλοιπο κόσμο», αναφέρουν σε άρθρο τους.

Οι υποστηρικτές του μαλακού Brexit, αντίθετα, προειδοποιούν ότι η έξοδος από την ΕΕ και από την τελωνειακή ένωση θα επιβάλει εμπόδια στο βρετανικό εμπόριο για τα οποία δεν ψήφισαν οι πολίτες στο δημοψήφισμα του Ιουνίου. Άλλη ομάδα βουλευτών, εξάλλου, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την έφεση σε βάρος της δικαστικής απόφασης που έκρινε ότι αρμόδιο για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του Brexit είναι το κοινοβούλιο και ότι η εκτελεστική εξουσία.

X