Πρόοδος στις συνομιλίες Βελιγραδίου-Κοσσυφοπεδίου

kosovo-eu

Μετά από μια διακοπή δέκα μηνών, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο συνέχισαν το διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, στις Βρυξέλλες στις 9 Φεβρουαρίου, δίνοντας το πρώτο αποτέλεσμα: οι δύο πλευρές μονογράφησαν μια συμφωνία για τη δικαστική εξουσία, με την οποία θα λυθεί το ζήτημα της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος στις περιοχές που διαμένουν Σέρβοι.

Αν και η μονογραφή του εγγράφου, που συμφωνήθηκε στην αρχή Μάρτιο του 2014, είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, όλα δείχνουν ότι οι συνομιλίες θα πάρουν περισσότερο χρόνο, τόσο λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων πλευρών όσο και λόγω των αντίστοιχων εσωτερικών προβλημάτων.

Μεταξύ άλλων, η συνέχιση του διαλόγου καθυστέρησε κατά δέκα μήνες, λόγω των βουλευτικών εκλογών του περασμένου έτους στη Σερβία και στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και λόγω της μακράς διαδικασίας σχηματισμού νέας κυβέρνησης στην Πρίστινα.

Σκιά στη συνέχιση των συνομιλιών ήταν και η πρόσφατη αποπομπή του Σέρβου υπουργού για την επιστροφή και κοινοτήτων της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Aleksandar Jablanović. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Isa Mustafa επέλεξε την αποπομπή του Jablanovic, διότι οι πολίτες και η αντιπολίτευση το απαιτούσαν, όταν ο Σέρβος υπουργός αποκάλεσε «άγριους» τους Αλβανούς διαδηλωτές, οι οποίοι επιτέθηκαν σε εκτοπισμένους Σέρβους που προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πόλη Đakovica την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το Βελιγράδι χαρακτήρισε την αποπομπή του Jablanović ως «ιδιαίτερα λανθασμένη απόφαση».

Mogherini: Κλείνει ένα κρίσιμο κεφάλαιο

Μετά από συνομιλίες τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ 9 και 10 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, οι αντιπροσωπείες Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου μονογράφησαν τη συμφωνία για το δικαστικό σύστημα το οποίο, όπως είπαν οι Σέρβοι αξιωματούχοι, οργανώθηκε κατ ‘αρχήν στην προηγούμενη συνάντηση τον Μάρτιο του 2014. Η συμφωνία προβλέπει μια εθνοτική σύνθεση του δικαστών και εισαγγελέων που αντανακλά την εθνοτική δομή του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, δήλωσε ότι η συμφωνία κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία η ζωή του πληθυσμού, θα βελτιωθεί σημαντικά. Στη δήλωσή της, συνεχάρη τον Πρωθυπουργό της Σερβίας Aleksandar Vučić και τον Mustafa για αυτή την επιτυχία.

Το Βελιγράδι αναμένει αναγνώριση των προσπαθειών από την ΕΕ

Ο διάλογος με την Πρίστινα θα αποτελέσει «βασική παράμετρο» για την πρόοδο της Σερβίας στην ευρωπαϊκή ένταξη. Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο θα παρακολουθείται μέσω του κεφαλαίου 35 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την ΕΕ, και αυτό το κεφάλαιο θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα ανοίξει και θα επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στο σύνολό της.

Το Βελιγράδι ελπίζει για το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις, και αναμένει από την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες που κάνει στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Πρίστινα.

Ο Vučić δήλωσε μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες ότι η επιτυχία στο πλαίσιο του διαλόγου με την Πρίστινα θα «δώσει νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας» και ότι «η προσέγγισή της δεν θα είναι απλώς ευπρόσδεκτη, αλλά χαρακτηρίζεται ως πολύ σοβαρή, υπεύθυνη και, θα έλεγα, θαρραλέα». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πρώτα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ θα ανοίξουν μέσα στους επόμενους μήνες.

EurActiv Σερβίας

*φωτογραφία  [Tony Bowden/Flickr]

X