Πρόεδρος ΕΛΚ: Οι Πράσινοι στο νέο γερμανικό συνασπισμό «υπέρ της Ευρώπης» ενδέχεται να βρουν προβληματικές τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ

«Πρέπει επίσης να αποδέχεστε την Ευρώπη όταν η Ευρώπη έχει διαφορετικές απόψεις από αυτές του κόμματός σας», τόνισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Η νέα τρικομματική κυβέρνηση της Γερμανίας θα πρέπει να στηρίξει βασικές μεταρρυθμίσεις της ΕΕ, ακόμα και αν αυτές δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες της. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, το ζήτημα των εξαγωγών όπλων, ειδικότερα, ενδέχεται να προκαλέσει διαφωνίες.

Ο συνασπισμός «φωτεινών σηματοδοτών» των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και του φιλικού προς τις επιχειρήσεις FDP έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επικεντρωθεί στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα, δεσμευόμενο ότι θα στηρίξει τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και τις αποφάσεις της πλειοψηφίας για την κοινή ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική.

Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε ότι οι αρμοδιότητες θα μεταφερθούν από το Βερολίνο στις Βρυξέλλες, εξήγησε τη Δευτέρα (29 Νοεμβρίου) στο Βερολίνο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο Βέμπερ δήλωσε στη EURACTIV ότι αυτό ισχύει και για τις εξαγωγές όπλων, «οι οποίες σήμερα αποφασίζονται στο Βερολίνο», αλλά όπου στο μέλλον «οι Βρυξέλλες θα μπορούν να αποφασίσουν ποια όπλα πουλάμε στον κόσμο». Και πρόσθεσε ότι καθώς οι εξαγωγές όπλων αποτελούν αμφιλεγόμενο ζήτημα, ειδικά για τους Πράσινους, οι ίδιοι «έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν».

Ο Βέμπερ και το ευρωπαϊκό όραμα

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ προαλειφόταν για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019 ως ο κορυφαίος υποψήφιος της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά δεν έλαβε τη θέση, κυρίως εξαιτίας των αντιδράσεων από τη Γαλλία.

Ως πεπεισμένος Ευρωπαίος και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης (CoFoE), ο Βέμπερ προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν μπορεί να συνεχιστεί μόνο για κομματικούς λόγους.

«Δεν μπορείτε να αποδέχεστε την Ευρώπη μόνο όταν πρόκειται για θέματα για τα οποία γνωρίζετε ότι κάτι θα βγει από τις Βρυξέλλες, το οποίο εσείς οι ίδιοι πιστεύετε ότι είναι πολιτικά σωστό, αλλά πρέπει επίσης να αποδέχεστε την Ευρώπη όταν η Ευρώπη έχει διαφορετικές απόψεις από αυτές του κόμματός σας», τόνισε ο Βέμπερ.

Αν και η λήψη αποφάσεων στις Βρυξέλλες για θέματα όπως η υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη, υπάρχει ένα σημείο που είναι πραγματικά σημαντικό: «συγκεκριμένα το ζήτημα της άμυνας», συνέχισε.