Πούτιν: Η Ρωσία χρειάζεται «άμεσες» εγγυήσεις ασφαλείας

«Θέσαμε ευθέως το ζήτημα ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μετακίνηση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους, θα πρέπει να μας απαντήσουν κάτι», δήλωσε ο Πούτιν. [EPA-EFE/YURI KOCHETKOV]

Η Ρωσία θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση με την Ουκρανία και τη Δύση, δήλωσε την Πέμπτη (23 Δεκεμβρίου) ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απαιτώντας «άμεση» απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο αίτημα της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας.

«Αυτό δεν το επιλέξαμε εμείς, δεν το θέλουμε», δήλωσε ο Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Ανέφερε ότι η Ρωσία έλαβε αρχικά θετική απάντηση στις προτάσεις ασφαλείας που παρέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτό το μήνα και ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους στη Γενεύη.

«Ελπίζω ότι η εξέλιξη της κατάστασης θα συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Σε ξεχωριστή απάντηση, ο Πούτιν ανέβασε τους τόνους, όταν υπενθύμισε πως το ΝΑΤΟ είχε «εξαπατήσει» τη Ρωσία με διαδοχικά κύματα επέκτασης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και δήλωσε ότι η Μόσχα χρειάζεται επειγόντως μια απάντηση.

«Πρέπει να μας δώσετε εγγυήσεις, και αμέσως – τώρα», είπε.

Η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες της Ουκρανίας και των ΗΠΑ ότι ενδέχεται να ετοιμάζει εισβολή στην Ουκρανία, ακόμη κι από τον επόμενο μήνα, από δεκάδες χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα που είναι έτοιμα να φτάσουν στα σύνορα.

Ισχυρίζεται ότι χρειάζεται δεσμεύσεις από τη Δύση – συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης να μην υπάρξει στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη – γιατί η ασφάλειά της απειλείται από τους αυξανόμενους δεσμούς της Ουκρανίας με τη Δυτική συμμαχία, καθώς και από το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να αναπτύξει πυραύλους εναντίον της, σε ουκρανικό έδαφος.

«Θέσαμε ευθέως το ζήτημα ότι δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μετακίνηση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους, θα πρέπει να μας απαντήσουν κάτι», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι η Ουκρανία ήταν ένα τεχνητό κράτος που δημιουργήθηκε από τον Λένιν τη δεκαετία του 1920 και ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να προσαρτήσει την Κριμαία, λόγω του πραξικοπήματος στην Ουκρανία, όπως το αποκάλεσε.

Είπε ότι ως πρώην επικεφαλής της FSB, των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, έλαβε τις αναφορές των Ρώσων διπλών πρακτόρων που του μίλησαν για τα σχέδια της Δύσης να αποσταθεροποιήσει και να καταστρέψει τη Ρωσία βοηθώντας τρομοκράτες στον Βόρειο Καύκασο.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ακόμα και αν η Ουκρανία δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, υπάρχουν σχέδια για την ίδρυση εκεί, σε διμερή βάση, στρατιωτικών βάσεων και επιθετικών συστημάτων εξοπλισμών.