Πορτογάλος Αρχηγός ΓΕΕΔ: Το ΝΑΤΟ θα δείξει «συνοχή» μεταξύ των συμμάχων

Ο CEMGFA υπογράμμισε τη σημασία αυτής της συνόδου κορυφής -που έχει προγραμματιστεί για τις 29 και 30 Ιουνίου, στη Μαδρίτη- θεωρώντας την «ίσως μία από τις πιο σημαντικές από την αρχή του 21ου αιώνα.» [Pavlo Lys/Shutterstock]

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (CEMGFA) έκρινε την Τρίτη ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα δείξει «συνοχή» μεταξύ των συμμάχων, σημειώνοντας ότι η νέα στρατηγική αντίληψη θα εγκριθεί σε μια περίοδο συγκρούσεων στην Ευρώπη.

«Με στρατιωτικούς όρους, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα έχουμε, από τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης και μετά, μια μεγάλη επίδειξη της δύναμης της Ατλαντικής Συμμαχίας όσον αφορά τη συνοχή της και ποια είναι τα έγγραφα διάρθρωσης για την οικοδόμηση ενός ευοίωνου μέλλοντος για αυτή την εξαιρετική συμμαχία, η οποία υπήρξε εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά τις εγγυήσεις ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε.

Ο ναύαρχος Σίλβα Ριμπέιρο μίλησε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του 1ου σεμιναρίου για την καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, που διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (EMGFA) στο Στρατιωτικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Λισαβόνας.

Ο CEMGFA υπογράμμισε τη σημασία αυτής της συνόδου κορυφής -που έχει προγραμματιστεί για τις 29 και 30 Ιουνίου, στη Μαδρίτη- θεωρώντας την «ίσως μία από τις πιο σημαντικές από την αρχή του 21ου αιώνα.»

«Στο βαθμό που θα εγκριθεί μια νέα στρατηγική αντίληψη που έρχεται σε μια εποχή που έχουμε μια σύγκρουση στην Ευρώπη και, ως εκ τούτου, πρόκειται για μια στρατηγική αντίληψη που δίνει όχι μόνο ένα όραμα για το ποιο θα είναι το μέλλον του ΝΑΤΟ, αλλά είναι επίσης μια εξαιρετικά σημαντική σύνοδος κορυφής για την ανάδειξη μιας θεμελιώδους πτυχής για τη λειτουργία της Ατλαντικής Συμμαχίας, που είναι η συνοχή μεταξύ των συμμάχων», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν η άμυνα θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου του πλαισίου της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο Σίλβα Ριμπέιρο έκρινε ότι η Πορτογαλία έχει κάνει «μια προοδευτική πορεία» προς την επίτευξη των στόχων του ΝΑΤΟ.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αναθεώρησης του νόμου για τον στρατιωτικό προγραμματισμό, ο οποίος προβλέπει ακριβώς την κατασκευή ενός συνόλου δυνατοτήτων που θα διασφαλίσει την επίτευξη δύο θεμελιωδών στόχων: τη διατήρηση των δυνατοτήτων που διαθέτουμε και την κάλυψη των κενών που έχουμε στο σύστημα των δυνάμεών μας, ώστε ο στρατός να μπορεί να ανταποκριθεί στις πιο πιθανές απειλές, λαμβάνοντας υπόψη τις πιο επικίνδυνες», πρόσθεσε.

Ο ναύαρχος δήλωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «καταβάλλουν επίσης προσπάθειες για να ανταποκριθούν στον στόχο της Συνόδου Κορυφής της Ουαλίας για επενδύσεις 2% στην άμυνα».

«Η Πορτογαλία έχει πάρει το δρόμο της σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών πριν από δύο χρόνια. Τώρα πρόκειται να γίνει μια σύνοδος κορυφής στη Μαδρίτη και έτσι πρέπει να περιμένουμε τις πολιτικές αποφάσεις σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ο δρόμος που ακολουθεί η Πορτογαλία θα δώσει ηρεμία όσον αφορά τις επενδύσεις, έτσι ώστε οι δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας να μπορούν να διατηρήσουν τις επιχειρησιακές τους ικανότητες που έχουν αποδώσει καλά στο εξωτερικό», δήλωσε.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει περισσότερα στην άμυνα στον επόμενο προϋπολογισμό, ο Σίλβα Ριμπέιρο απάντησε ότι «πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις», εγγυώμενος ότι «οι ένοπλες δυνάμεις θα εκτελούν τις αποστολές τους με την αξιοπρέπεια και τη συνάφεια που συνηθίζεται με τους πόρους που τίθενται στη διάθεσή τους».