Πονοκέφαλος για τη φον ντερ Λάιεν το «χρώμα» της πλειοψηφίας της στο ΕΚ

[amna.gr]

Εκτός από τους αριθμούς, η υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, θα πρέπει επίσης να έχει υπόψη το «χρώμα» της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών που θα την υποστηρίξουν, σύμφωνα με πηγή των σοσιαλιστών που μίλησε στη EURACTIV.com.

«Στο τέλος της ημέρας, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να επιτύχει πλειοψηφία. Αλλά από πολιτικής απόψεως, το χρώμα αυτής της πλειοψηφίας είναι αυτό που έχει σημασία», ανέφερε η πηγή.

Οι Πράσινοι και η Αριστερά έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν τη von der Leyen για την κορυφαία θέση της Επιτροπής.

Επιπλέον, η EURACTIV έμαθε ότι οι σοσιαλδημοκράτες είναι βαθιά διχασμένοι. Η ηγέτης της S&D, Iratxe García, μαζί με την ισπανική και την πορτογαλική αντιπροσωπεία, υποστηρίζουν τη von der Leyen. Η Δανή πρωθυπουργός Mette Frederiksen επιβεβαίωσε επίσης την υποστήριξη του κόμματός της.

Ενάντια της είναι τα γερμανικά, βρετανικά, ολλανδικά και βελγικά σοσιαλιστικά κόμματα. Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε επίσης ανησυχίες: η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή κατηγόρησε τη von der Leyen ότι ήταν πιο σκληρή από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble κατά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ενώ ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης την επέκρινε επειδή αποκάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία ως «Μακεδονία».

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Οι Ιταλοί Σοσιαλιστές είναι σκεπτικοί ως προς την έλλειψη απαντήσεων κατά την ακρόαση: «Όταν ο ευρωβουλευτής Roberto Gualtieri ρώτησε τη γνώμη της σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο και τον χρυσό κανόνα, δεν έλαβε απάντηση».

Ωστόσο, και τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα της Ιταλίας, το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Lega, είναι πρόθυμα να υποστηρίξουν την προσφορά της von der Leyen. Οι 42 ιταλικές ψήφοι ενδέχεται να είναι καθοριστικές τελικά.

Οι φήμες στις Βρυξέλλες λένε ότι η δεξιά Lega διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με τη von der Leyen τις τελευταίες ημέρες, ζητώντας σε αντάλλαγμα το πράσινο φως για το διορισμό του  Giancarlo Giorgetti, δεξί χέρι του Salvini, ως Ιταλό Επίτροπο.

Η αντιπροσωπεία του Κινήματος Πέντε Αστέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε επίσης «θετική συνάντηση» με την υποψήφια πρόεδρο στις 10 Ιουλίου. «Μοιραζόμαστε τις ίδιες προτεραιότητες», δήλωσε η ηγέτης της ομάδας Tiziana Beghin.

Σύμφωνα με τη πηγή των σοσιαλιστών, η von der Leyen θα πρέπει να βασιστεί στην υποστήριξη των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και της ακροδεξιάς Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID), αλλά στη συνέχεια «πρέπει να γνωρίζει ότι η επιβεβαίωσή της θα βασίζεται σε μια «πλειοψηφία από τη δεξιά προς τη πλήρη δεξιά πτέρυγα».

Παρόλο που η ECR δήλωσε ότι θεωρεί ότι είναι κοντά στις απόψεις της με τη von der Leyen, η ομάδα είναι βαθιά διαιρεμένη ως προς το αν θα της παράσχει την υποστήριξή της, σύμφωνα με όσα είπε πηγή του κόμματος στη EURACTIV.

Οι τέσσερις του Βίσεγκραντ – Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία – υποστήριξαν αρχικά την υποψηφιότητά της, προκειμένου να αποφύγουν τον υπέρμαχο του κράτους δικαίου της ΕΕ, Φράνς Τίμερμανς στη θέση αυτή. Σε σύγκριση με αυτόν, η von der Leyen θεωρείται από αυτούς ως «πιο ήπια» στο θέμα.

Ωστόσο, η ίδια είπε κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, ότι θα ήθελε ο Ολλανδός να παραμείνει υπεύθυνος για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να τους απομακρύνει από αυτήν, εκτιμούν ορισμένοι.

Ωστόσο, καθώς  το ουγγρικό κόμμα Fidesz είναι πιθανό να δράσει ως «το καλό παιδί του ΕΛΚ», το πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), η ισχυρότερη δύναμη στο πλαίσιο του ECR, θα μπορούσε να αναθεωρήσει, ειδικά μετά την εφαρμογή του «τείχους ασφαλείας» που τους επιβλήθηκε κατά την επιλογή των προεδρείων των επιτροπών του Κοινοβουλίου.

Ο Πολωνός ευρωβουλευτής Zdzislaw Krasnodebski (ECR) δήλωσε ότι τελική απόφαση αναμένεται τη Δευτέρα.