Πολωνία: Αθωώθηκε επικριτής της κυβέρνησης που αποκάλεσε «ηλίθιο» τον Πρόεδρο

«Ο κατηγορούμενος δεν διέπραξε κανένα έγκλημα, οπότε δεν μπορεί να τιμωρηθεί», δήλωσε τη Δευτέρα ο δικαστής Tomasz Julian Grochowicz. [EPA-EFE /Andrzej Lange]

Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Βαρσοβίας αποφάσισε να διακόψει τη δίκη κατά του συγγραφέα Jakub Żulczyk, ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο Andrzej Duda αποκαλώντας τον «ηλίθιο». Η απόφαση του δικαστηρίου δεν ικανοποίησε το στρατόπεδο των κυβερνώντων, από το οποίο προέρχεται ο Duda.

Πέρυσι, ο Żulczyk ανακοίνωσε δημοσίως ότι ο εισαγγελέας της Βαρσοβίας τον κατηγόρησε για προσβολή στο πρόσωπο του αρχηγού του κράτους, κάτι που αποτελεί αξιόποινη πράξη σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Πολωνίας. Αντιμετώπιζε μάλιστα ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη. Ο συγγραφέας απέρριψε την κατηγορία, εξηγώντας ότι η δήλωσή του για τον πρόεδρο προέκυψε από την επιθυμία του «να μεριμνήσει για την τύχη της χώρας».

Η δήλωση, στην οποία ο Jakub Żulczyk αποκάλεσε τον Andrzej Duda «ηλίθιο», ήρθε ως αντίδραση στα συγχαρητήρια που έδωσε ο πρόεδρος στον Joe Biden μετά την εκλογή του ως προέδρου των ΗΠΑ το 2020. Συγκεκριμένα, ο Duda συνεχάρη αρχικά τον Biden για «την προεδρική του εκστρατεία» – αλλά όχι για την ίδια τη νίκη- η οποία κατά πολλούς εξέφραζε την ελπίδα του ότι τα αρχικά αποτελέσματα θα αντιστραφούν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει τη δεύτερη θητεία.

«Ο κατηγορούμενος δεν διέπραξε κανένα έγκλημα, οπότε δεν μπορεί να τιμωρηθεί», δήλωσε τη Δευτέρα ο δικαστής Tomasz Julian Grochowicz. Παράλληλα, τόνισε ότι τα δημόσια καθήκοντα, όπως αυτό του αρχηγού κράτους, «πρέπει να ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο δημόσιας κριτικής».

Κατά την άποψη του δικαστή, «η υπερπροστασία του προέδρου εις βάρος της ελευθερίας του λόγου μπορεί να οδηγήσει σε τεχνητή υποστήριξη της εξουσίας του θεσμού», ενώ «η υπερβολική εμπλοκή ενός δημόσιου θεσμού στην υπεράσπιση του προεδρικού αξιώματος μπορεί να οδηγήσει στην καταστολή της κριτικής».

Η απόφαση του δικαστηρίου χαιρετίστηκε από πολλούς συνταγματολόγους, γλωσσολόγους και προσωπικότητες του πολιτισμού, οι οποίοι την εγκωμίασαν ως μια σημαντική επιβεβαίωση ότι η ελευθερία του λόγου στην Πολωνία υπάρχει και γίνεται σεβαστή. Λιγότερο ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση που υποστηρίζει τον Andrzej Duda. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Sebastian Kaleta δήλωσε ότι η απόφαση «διαταράσσει τον δημόσιο διάλογο» και «νομιμοποιεί τη ρητορική μίσους».

Παρ’ όλα αυτά, εντελώς παραδόξως η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τον Żulczyk μπορεί να βοηθήσει το κυβερνητικό στρατόπεδο, δείχνοντας ότι το δικαστικό σύστημα δεν είναι τόσο υποταγμένο στην κυβέρνηση, όπως θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλοι στην ΕΕ.