Πολιτικά ουδέτεροι δηλώνουν οι νέοι στην Κροατία

Zagreb Croatia_City at Night [wikimedia]

Πολιτικά ουδέτερο δηλώνει μεγάλο ποσοστό των νέων, ηλικίας 16 έως 30 ετών, στην Κροατία, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Hendal και τα ευρήματά της δημοσιεύει το κροατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Hina.

Βάσει των ευρημάτων, όλοι οι νέοι στην Κροατία διαθέτουν έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone), είναι πολιτικά ουδέτεροι, οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους και ανησυχούν κυρίως για το περιβάλλον, τη φτώχεια και την τρομοκρατία.

Από την έρευνα προκύπτει ακόμα ότι το 50% των ερωτηθέντων ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα κάθε φορά που διεξάγονται εκλογές (βουλευτικές ή αυτοδιοικητικές) και το 46% είναι πολιτικά ουδέτερο. Το 92% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα δεν είναι μέλη οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος και 95% δεν είναι μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων. Το 47% δηλώνει ότι ανησυχεί για τη φτώχεια, το 40% για την τρομοκρατία, το 37% για τη ρύπανση και το 31% για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το 57% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να ζει με τους γονείς του. Οι περισσότεροι σχεδιάζουν να παντρευτούν και να αποκτήσουν παιδιά. Το 50% των ερωτηθέντων λένε ότι σχεδόν σίγουρα ή πιθανότατα θα το κάνουν, ενώ το 13% είναι ήδη παντρεμένο· το δε 70% σχεδιάζει να αποκτήσει παιδιά και το 9% έχει ήδη παιδιά.

Το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα προϊόντα με μεγάλη αναγνωρισιμότητα δεν έχουν τόση μεγάλη σημασία στις αγορές τους, ενώ αντίθετα, το 23% «κυνηγά» ευκαιρίες, από τις οποίες μπορεί να αποκτήσει τέτοιου είδους προϊόντα. Ένας στους τρεις κάνει ηλεκτρονικές αγορές και το 59% του συνόλου των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το πιο δημοφιλές ηλεκτρονικό κατάστημα αγορών μεταξύ των νέων είναι το eBay, όπου κατά κύριο λόγο ψωνίζουν ενδύματα και ηλεκτρονικά.

Οι μισοί από τους νέους βλέπουν τηλεόραση καθημερινά και σχεδόν όλοι τους έχουν τουλάχιστον ένα smartphone, το οποίο χρησιμοποιούν περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα. Το 1/3 χρησιμοποιούν τα smartphone τους για περισσότερο από 6 ώρες την ημέρα, κυρίως ως μέσο επικοινωνίας.

Το 53% των νέων απασχολούνται και είναι κυρίως ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους, το 12% είναι άνεργοι και αναζητούν εργασία, το 19% σπουδάζει στο πανεπιστήμιο και το 13% εργάζεται και σπουδάζει. Σχεδόν το 60% των νέων σκέφτεται να ξεκινήσει δική του επιχείρηση, ενώ το 33% δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει σε χώρα του εξωτερικού για να βρει εργασία.

X