Πλήρης ο καταυλισμός προσφύγων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ-Πιθανή επιστροφή τους στην Αθήνα

refugees_slovenia_camp_migrannts_credittrocaire_flickr

Το αδιαχώρητο επικρατεί στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής, μετά την απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν πλέον την είσοδο Αφγανών στο έδαφος της χώρας και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων και οαπαιτούμενων για τους Σύρους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται, αυτή την ώρα, στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.

«Το περιμέναμε όλοι ότι οι Αφγανοί κάποια στιγμή θα κοπούν, αλλά περιμέναμε πως θα υπάρξει κάποια προειδοποίηση» δήλωσε, νωρίτερα, στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο οργανωτικός υπεύθυνος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας.

Υπενθυμίζεται πως πλέον, ακόμη και οι Σύροι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη θα πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ρήγας, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλοί Ιρακινοί και Σύροι, οι οποίοι έχουν χάσει τις ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους και, σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον, δεν θα μπορούν να περάσουν.

«Εμείς, ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μπορούμε να φιλοξενήσουμε στον καταυλισμό αυτά τα άτομα που υπάρχουν χωρίς να στερηθούν το φαγητό τους», δήλωσε ο κ. Ρήγας. Ερωτηθείς δε για πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει αυτού του είδους η φιλοξενία, εκτίμησε πως η Αστυνομία, κάποια στιγμή, θα τους προωθήσει και πάλι πίσω στην Αθήνα.

Προηγήθηκε απόφαση της Σερβίας

Σημειώνεται ότι η απόφαση της  ΠΓΔΜ για απαγόρευση της διέλευσης Αφγανών από τα σύνορά της με την Ελλάδα, ελήφθη μετά από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο. Η εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Νατάλια Κορντίκι ανέφερε, όπως μεταδίδει το Associated Press, πως η απόφαση της ΠΓΔΜ ακολουθεί το «ντόμινο» περιορισμών που είχε ξεκινήσει από βόρειους γείτονες.

«Η σερβική πλευρά σταμάτησε την είσοδο σε Αφγανούς πρόσφυγες» ανέφερε η εκπρόσωπος, λέγοντας πως το Βελιγράδι «δεν έδωσε εξήγηση» για την κίνησή του. Εξαιτίας της σερβικής απαγόρευσης, στη βόρεια ΠΓΔΜ έχουν εγκλωνιστεί 617 Αφγανοί που περιμένουν να περάσουν στην Σερβία. Οι μισοί είχαν φτάσει την Παρασκευή, οι υπόλοιποι το Σάββατο.

EurActiv.gr με ΑΠΕ-ΑΜΕ

*Φωτογραφία [Trocaire/Flickr]

 

X