Ποιος είναι ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας

neos-prothypourgos-tis-tourkias-o-binali-gilntirim

Tον μοναδικό υποψήφιο για τη διαδοχή του Αχμέτ Νταβούτογλου στην ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και την πρωθυπουργία της Τουρκίας ανακοίνωσε η εκτελεστική διοικούσα επιτροπή του κόμματος. Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος υπουργό Μεταφορών, τον 60χρονο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος πρόσκειται στον πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Ομέρ Σελίκ, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, επιβεβαίωσε την υποψηφιότητα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί . Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής του AKP η οποία διήρκησε 45 λεπτά. Εάν εκλεγεί στο ερχόμενο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει τον Μάιο ο Γιλντιρίμ θα γίνει ο τρίτος πρόεδρος του Κόμματος, μετά τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου.

Ο Γιλντιρίμ θεωρείται ένας από τις στενότερους συνεργάτες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ενώ υπηρέτησε στο υπουργείο Μεταφορών από το 2002 έως το 2013 και ξανά το 2015. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Γιλντιρίμ ποτέ δεν έχει διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του προέδρου και αναμένεται να εποπτεύσει την πολυπόθητη αλλαγή που προετοιμάζει ο Ερντογάν για το Σύνταγμα της χώρας, που έχει ως στόχο να μεταβάλει το σύστημα της γείτονος σε προεδρικό.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα με το οποίο θα κληθεί να ασχοληθεί ;άμεσα ο νέος πρωθυπουργός είναι η διαπραγμάτευση με την ΕΕ της συμφωνίας για το προσφυγικό και τη απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ζητήματα που βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα μετά την αποχώρηση Νταβούτογλου.

EurActiv.gr με thetoc.gr

*φωτογραφία Φιλελεύθερος

X