Πηγή-Βρυξέλλες: Ο Ερντογάν θα υποχωρήσει στο πρώτο σημάδι της ενότητας της ΕΕ

[amna.gr]

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα υποχωρήσει από την επιθετική του στάση απέναντι στην Ευρώπη «στο πρώτο σημάδι της ενότητας της ΕΕ», ανέφερε πηγή των Βρυξελλών στη EURACTIV.com.

«Πιστεύουμε ότι εάν η Ευρώπη δείξει το πρώτο σημάδι ενότητας, ο Ερντογάν θα υποχωρήσει, για να τον χαστουκίσει κάπως», ανέφερε η πηγή.

«Η Ευρώπη τώρα καταλαβαίνει ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την τακτική του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Με τις κινήσεις του, ελέγχει την αντίδραση της Ευρώπης και, κατά συνέπεια, βλέπει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει », πρόσθεσε η πηγή.

Η πηγή είπε ότι η τακτική του Ερντογάν στοχεύει είτε να δοκιμάσει τα νερά είτε να οδηγήσει σε πλήρη αντιπαράθεση με την Ευρώπη.

«Την προηγούμενη Παρασκευή (20 Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον σύμβουλο του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, το Σάββατο ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη και ταυτόχρονα εξέδωσε νέα NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο και στη συνέχεια συνέβη το συμβάν με την επιχείρηση IRINI. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν αστειεύεται, δοκιμάζει νερά ή θέλει μια πλήρη αντιπαράθεση», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι το ένα σενάριο δεν αποκλείει το άλλο.

Η NAVTEX είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που χρησιμοποιείται για τη μετάδοση ειδοποιήσεων πλοήγησης, προειδοποιήσεων για τον καιρό και επείγουσες πληροφορίες ασφάλειας και διάσωσης. Χρησιμοποιείται ευρέως για να προειδοποιεί για στρατιωτικές ασκήσεις.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν σε κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας εν μέσω αυξανόμενης κλιμάκωσης σε ορισμένα θέματα, που κυμαίνονται από γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια σειρά αντιπαραθέσεων με τη Γαλλία και πιο πρόσφατα με τη Γερμανία επίσης.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ που έχουν μέχρι στιγμής αντιταχθεί στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Άγκυρας λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον διάλογο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βουλγαρία δεν έλαβε θέση, αλλά ο πρωθυπουργός της Μπόικο Μπορίσοφ θεωρείται σε μεγάλο βαθμό άνθρωπος του Ερντογάν στην ΕΕ.

Αλλά σύμφωνα με την πηγή, τα πράγματα τώρα αλλάζουν ελαφρώς.

«Το κλίμα αλλάζει ακόμη και σε εκείνες τις χώρες που ήταν απρόθυμες να επιβάλουν κυρώσεις, επειδή η Τουρκία δεν έχει τίποτα θετικό να παρουσιάσει. Ο Βικτόρ Ορμπάν της Ουγγαρίας υποστηρίζει σθεναρά τον Ερντογάν επειδή και οι δύο έχουν την ίδια αυταρχική λογική με τον Πούτιν», ανέφερε η πηγή.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ  Ζοζέπ Μπόρελ ανέφερε ότι προσπαθώντας να ξεκινήσει διπλωματικό διάλογο με την Τουρκία, η Ευρώπη δεν υποκύπτει στην πίεση της Άγκυρας.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στην Τουρκία […] στην επόμενη σύνοδο κορυφής, θα πρέπει να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τη σχέση μας με την Τουρκία», δήλωσε ο Μπόρελ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ΕΕ βρίσκεται δίπλα στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο Μπόρελ πρόσθεσε ότι δεν εναπόκειται σε αυτόν να αποφασίσει εάν θα υπάρξουν κυρώσεις ή όχι. «Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις», είπε.

Το συμβάν με την επιχείρηση IRINI

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε δήλωση στις 24 Νοεμβρίου, παρέχοντας λεπτομέρειες σχετικά με πρόσφατη επιθεώρηση τουρκικού πλοίου από την επιχείρηση IRINI της ΕΕ στα ανοικτά της Λιβύης.

Η Τουρκία εμπόδισε τις γερμανικές δυνάμεις που ανήκουν σε στρατιωτική αποστολή της ΕΕ να πραγματοποιήσουν πλήρη επιθεώρηση ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου που υποπτεύονταν ότι μετέφερε όπλα στη Λιβύη

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ δήλωσε ότι εφαρμόστηκαν όλες οι διεθνείς ναυτικές πρακτικές.

«Η επιχείρηση IRINI είχε κάνει προσπάθειες με καλή πίστη για να ζητήσει τη συγκατάθεση του κράτους σημαίας, δίνοντας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ειδοποίηση 4 ωρών σύμφωνα με τη διεθνή ναυτική πρακτική. Η επιχείρηση IRINI συμφώνησε ακόμη και να παρατείνει αυτήν την ειδοποίηση για μια επιπλέον ώρα κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πρεσβείας στη Ρώμη, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης IRINI », δήλωσε η Επιτροπή.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ πρόσθεσε ότι δεν έλαβε καμία απάντηση από την Τουρκία μετά το πέρασμα του χρόνου και η Επιχείρηση IRINI επιβιβάστηκε στο πλοίο και το επιθεώρησε σύμφωνα με διεθνώς συμφωνημένες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών του ΝΑΤΟ. ”

«Η επιθεώρηση ανεστάλη αργότερα, όταν η Τουρκία κοινοποίησε επίσημα και με καθυστέρηση στην Επιχείρηση IRINI την άρνησή της να χορηγήσει την άδεια επιθεώρησης του πλοίου. Μέχρι τότε, η επιθεώρηση δεν βρήκε κανένα στοιχείο παράνομου υλικού επί του σκάφους και το σκάφος είχε εκκαθαριστεί για να συνεχίσει τη διαδρομή του », δήλωσε η Επιτροπή.

Σύμφωνα με πηγές, κάτω από το διεθνές δίκαιο, τα κράτη έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την επιθεώρηση, όπως συνέβη στο παρελθόν.

Αλλά είναι «ασυνήθιστο» στη διεθνή πρακτική για ένα κράτος να μην απαντά σε αίτημα επιθεώρησης εντός 4 ωρών.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι το πλήρωμα ήταν πολύ συνεργάσιμο και στις Βρυξέλλες πολλοί υποπτεύονται ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας ήθελε απλώς να πολιτικοποιήσει το ζήτημα.