ΠΓΔΜ: Συμφωνία για εκλογές το Δεκέμβριο μετά το σκάνδαλο υποκλοπών

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν πλαισιωμένος από το Νίκολα Γκρουέφσκι και το Ζόραν Ζάεφ. [EC]

Τα πολιτικά κόμματα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) συμφώνησαν χθες (31 Αυγούστου) να διεξάγουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 11 Δεκεμβρίου, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση της 18μηνης κρίσης που προκλήθηκε από το σκάνδαλο υποκλοπών το 2015.

Το Μάιο, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, το κοινοβούλιο ακύρωσε τις εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για τις 5 Ιουνίου εν όψει κριτικής ότι ένα απειλούμενο μποϊκοτάζ από την πλευρά της αντιπολίτευσης θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα της ψηφοφορίας .

Την Τετάρτη μετά από μια συνεδρίαση έξι ωρών, οι αρχηγοί των κομμάτων δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών το Δεκέμβριο.

Το κοινοβούλιο της χώρας αναμένεται να ανακηρύξει επίσημα τις εκλογές.

Η συμφωνία προβλέπει μια προσωρινή διακομματική κυβέρνηση η οποία θα τοποθετηθεί 100 ημέρες πριν από την ψηφοφορία, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι μέρος αυτής της κυβέρνησης.

«Χαίρομαι που φέραμε τους Σοσιαλδημοκράτες σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορούν πλέον να ξεφύγουν από τις εκλογές», δήλωσε ο Νίκολα Γκρουέφσκι, πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO DPMNE. Ο Γκρουέφσκι είχε προηγουμένως κατηγορήσει τους αντιπάλους του ότι από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο προσπαθούσαν να αποφύγουν τις εκλογές φοβούμενοι πιθανή ήττα.

Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία βρίσκεται σε αναβρασμό από το Φεβρουάριο του 2015, όταν η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον τότε Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι και τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών ότι παγίδευσαν τηλεφωνικά περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με συμφωνία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της ΕΕ για τον τερματισμό της κρίσης, οι πολιτικοί της χώρας συμφώνησαν πέρυσι να πραγματοποιήσουν πρόωρες εκλογές και να διορίσουν έναν ειδικό εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί το σκάνδαλο.

 

X