Περισσότεροι από 1000 μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ισπανία

Μετανάστες στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ισπανία. [Reuters]

Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες προσπάθησαν να υπερπηδήσουν το διπλό φράκτη που χωρίζει το Μαρόκο από τον ισπανικού θύλακα της Θέουτα χτες 1η Ιανουαρίου σε μια βίαια επίθεση, η οποία είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να χάσει το μάτι του, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Μια ομάδα 1.100 ανθρώπων από την υποσαχάρια Αφρική, προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη εισέβαλαν στον συνοριακό φράκτη λίγο μετά τέσσερις (0300 GMT) την Πρωτοχρονιάς με ένα «εξαιρετικά βίαιο και οργανωμένο» τρόπο, ανέφερε ο Ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Θέουτα. Κανείς όμως δεν κατάφερε να περάσει, πάρα μόνο δύο που τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Θέουτα. Μια παρόμοια επίθεση στις 9 Δεκεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 400 μετανάστες να περάσουν στο μικρό θύλακα.

Προσπάθησαν «να παραβιάσουν ορισμένες από τις θύρες του εξωτερικού φράχτη, χρησιμοποιώντας σιδηρολοστούς, κόφτες καλωδίων και μεγάλες πέτρες με τις οποίες επιτέθηκαν στις μαροκινές δυνάμεις και στην ισπανική Πολιτοφυλακή», πρόσθεσε. Πέντε αστυνομικοί και 50 μέλη των μαροκινών δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένας που έχασε το μάτι του.

Σύμφωνα με δήλωση του Μαροκινού υπουργείου Εσωτερικών, από τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που τραυματίστηκαν, οι 10 βρίσκονται σοβαρή κατάσταση. Η Θέουτα και η Μελίγια, μια άλλη Ισπανική κτήση στη Βόρεια Αφρική, αποτελούν τα μόνο χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική. Αποτελούν τα μόνα σημεία εισόδου για τους Αφρικανούς μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, φτάνουν εκεί είτε με το να σκαρφαλώνουν πάνω από το συνοριακό φράκτη, ή κολυμπώντας κατά μήκος της ακτής ή κρυμμένοι σε οχήματα.

Τη Δευτέρα, ένας Γάλλος υπήκοος συνελήφθη για την παράνομη μεταφορά 12 Αλγερινών μεταναστών οι οποίοι κρύβονταν σε άθλια κατάσταση μέσα σε τροχόσπιτο και το οποίο ο Γάλλος είχε επιβιβάσει σε φέρρυ με κατεύθυνση την Ισπανία, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, από τους 1.100 μετανάστες που εισέβαλαν στα σύνορα Κυριακή, λίγοι παραπάνω από 100 κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην εξωτερική περίφραξη και να παραμείνουν εκεί για ώρες.

Πλάνα από το τηλεοπτικό κανάλι Faro δείχνουν έναν άνθρωπο σκαρφαλωμένο στην κορυφή του φράκτη ύψους έξι μέτρων, να κάθεται άβολα κοντά στα συρματοπλέγματα με το κεφάλι του κρέμεται προς τα κάτω πάνω στο στήθος του. Τελικά, το ξημέρωμα, κατέβηκε σιγά-σιγά προς τα κάτω στο χώρο μεταξύ των δύο φραχτών και ξάπλωσε οπότε και ένας Ισπανός αστυνομικός του έφερε ένα μπουκάλι νερό πριν οδηγηθεί πάλι πίσω στο Μαρόκο.

Επίσης, η ακτοφυλακή ανέφερε ότι διέσωσε 52 άτομα που είχαν επιβιβασθεί σε μια μικρή βάρκα στη θάλασσα νότια της Μάλαγα στη νότια ακτή της Ισπανίας. «Από εδώ και στο εξής αυτοί που προχωρούν σε αντίστοιχες απόπειρες θα παρουσιάζονται ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών οι οποίες θα εξετάζουν το ενδεχόμενο απέλασης τους από το βασίλειο (του Μαρόκου) ή θα επιδικάζουν βαρύτερες κυρώσεις, ανάλογα με την σοβαρότητα της πράξης», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η Ισπανία έχει δεχτεί κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων γιατί επιτρέπει την άμεση απέλαση ορισμένων μεταναστών αμέσως πίσω στο Μαρόκο σε αντίστοιχα περιστατικά. Υποστηρίζουν ότι παρακάμπτοντας τις πιο χρονοβόρες διαδικασίες απέλασης η Ισπανία τους στερεί τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο.

Ωστόσο, η Λιβύη έχει καταστεί το πιο δημοφιλές σημείο αναχώρησης για τις Αφρικανούς μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και επιχειρούν να περάσουν στην Ιταλία μέσω της θαλάσσιας οδού. Το 2016 ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους μετανάστες στη Μεσόγειο, με σχεδόν 5.000 θανάτους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η ανεξέλεγκτη άφιξη των περίπου 1,4 εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία δύο χρόνια, πολλοί εκ των οποίων έχουν δραπετεύσει από εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία, έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ αναφορικά με τη διαχείριση τους. Η Ισπανία έχει συμφωνήσει να φιλοξενήσει περισσότερους από 17.000 μέχρι τα τέλη του 2017.

X