Περιορισμένη πρόσβαση σε πρόσφυγες στην Τουρκία καταγέλλει ο ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει περιορισμένη πρόσβαση σε τουρκικό στρατόπεδο προσφύγων το οποίο στεγάζει Σύριους οι οποίοι αποστέλλονται από την Ελλάδα. [Fabio Sola Pena/Flickr]

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εμποδίζεται να επισκεφθεί τους αιτούντες άσυλο μετά την απέλασή τους από την Ελλάδα στην Τουρκία, σύμφωνα με επιστολή που διέρρευσε από το γραφείο της οργάνωσης στην Αθήνα.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει περιορισμένη πρόσβαση σε τουρκικό στρατόπεδο προσφύγων το οποίο στεγάζει Σύριους οι οποίοι αποστέλλονται από την Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας των ηγετών της ΕΕ με την Τουρκία το Μάρτιο 2016. Οι ηγέτες της ΕΕ αποκάλεσαν την Ύπατη Αρμοστεία «τον παράγοντα κλειδί για τη διαδικασία επανεγκατάστασης» των μεταναστών ως μέρος της συμφωνίας. Η οργάνωση συμφώνησε να βοηθήσει στην τήρηση της συμφωνίας με την αξιολόγηση των συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα τουρκική στρατόπεδα προσφύγων.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, 748 μετανάστες εστάλησαν στην Τουρκία από την Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων 95 Σύριων. Η Τουρκία αποδέχτηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας να δέχεται όποιον φτάνει στην Ελλάδα και απομακρύνεται τις αρχές. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ δήλωσε ότι θα δέχεται έναν Σύριο από τα τουρκικό στρατόπεδα προσφύγων για κάθε άτομο που έστελνε πίσω, και υποσχέθηκε να διπλασιάσει τα χρήματα της βοήθειας προς την Τουρκία.

Ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Αθήνα έγραψε σε επιστολή του ότι η οργάνωση δεν ήταν σε θέση να έχει τακτική πρόσβαση στα στρατόπεδα προσφύγων στην Τουρκία ή να παρακολουθεί αν κάποιος έχει σταλεί εκεί από την Ελλάδα με τη δεδομένη νομική προστασία, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του εγγράφου που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ Statewatch. Το όνομα του παραλήπτη είχε σβηστεί από την επιστολή.

Οι Σύριοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή προστασία στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας της ΕΕ. Μόνο 12 από τους 82 Σύριους που είχαν σταλεί στην Τουρκία από την Ελλάδα το Νοέμβριο τους δόθηκε νομική προστασία εκεί, σύμφωνα με την επιστολή. «Παρά τις καλύτερες δυνατές προσπάθειές της, η Ύπατη Αρμοστεία δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με την πλειοψηφία των υπολοίπων» το στέλεχος έγραψε στην επιστολή.

Η επιστολή, με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου, αναφέρει ότι το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας ζήτησε πρόσβαση 16 φορές από τον Απρίλιο στο κέντρο Duzici, ένα στρατόπεδο στη νότια Τουρκία, όπου Σύριοι αποστέλλονται αφού φύγουν από την Ελλάδα. Τους επετράπη η είσοδος 12 φορές. Κατά τις επισκέψεις στο στρατόπεδο, το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας ήταν σε θέση να πάρει συνέντευξη από 45 από τους 82 Σύριους που είχαν μεταφερθεί εκεί.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας διαμαρτυρήθηκε επίσης ότι το στρατόπεδο απαιτεί από τα μέλη του προσωπικού της οργάνωσης να υποβάλουν αίτηση για διαπίστευση πέντε ημέρες πριν. Ότι επίσης «δεν επιτρέπει την έγκαιρη παρακολούθηση κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων» έγραψε στην επιστολή. Οι Σύριοι υποτίθεται ότι πρέπει να ολοκληρώσουν τη νομική διαδικασία εγγραφής εντός επτά ημερών από την άφιξή τους στο στρατόπεδο και στην συνέχεια μπορούν να μεταβούν σε ένα άλλο τμήμα της Τουρκίας.

Οι διοικητικές δυσλειτουργίες εμποδίζουν τους εργαζόμενους της Ύπατης Αρμοστείας να στοιχειοθετήσουν τι συμβαίνει με τους Σύριους οι οποίοι απελάθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία, σύμφωνα με την επιστολή. Οι εργαζόμενοι στην αναπτυξιακή βοήθεια δεν γνωρίζουν πόσοι Σύριοι λαμβάνουν έννομης προστασίας μετά την άφιξή τους στην Τουρκία, γιατί οι εκεί αρχές δεν διαμοιράζονται αυτές τις πληροφορίες.

«Η Ύπατη Αρμοστεία δεν λαμβάνει συστηματικά πληροφορίες σχετικά με το νομικό καθεστώς και τη θέση των ατόμων που έχουν επαναπροωθηθεί από την Ελλάδα και δεν είναι πάντα σε θέση να εντοπίζουν τη θέση τους και να παρακολουθούν την κατάστασή τους από τη στιγμή που έχουν αφήσει το κέντρο υποδοχής», η επιστολή αναφέρει. Ο Fabrice Leggeri, διευθυντής της υπηρεσίας συνόρων Frontex της ΕΕ, επαίνεσε το χειρισμό τουρκικών αρχών σχετικά με την τήρηση της συμφωνίας κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στη Βαυαρία νωρίτερα αυτό το μήνα. Ανέφερε ότι πολλοί μετανάστες δεν έχουν σταλεί πίσω στην Τουρκία μέχρι σήμερα, επειδή οι ελληνικές αρχές καθυστερούν στο να διαπιστωθεί κατά πόσον οι αιτούντες είναι επιλέξιμοι για το άσυλο.

X