Πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη προετοιμάζει η Άγκυρα

[Flickr]

Η Άγκυρα κινείται έντονα στο παρασκήνιο για να προωθήσει σενάριο πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Με βάση τους σχεδιασμούς, η προσπάθεια είναι η πενταμερής να ακολουθήσει τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται το τρίτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Γίνεται αναφορά, από τουρκικής πλευράς, πως η πενταμερής μπορεί να συγκληθεί και χωρίς να κλείσουν τα υπόλοιπα κεφάλαια.

Ενόψει των κινήσεων αυτών αναμένεται αύριο στα κατεχόμενα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το σενάριο για πενταμερή, αν και με βάση τα σημερινά δεδομένα φαντάζει απομακρυσμένο, ωστόσο για την Άγκυρα που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τρίτες χώρες, θεωρείται εφικτός στόχος. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστά πορεία σε επικίνδυνο μονοπάτι, τόσο σε σχέση με τη σύνθεση της διάσκεψης όσο και αναφορικά με το γεγονός ότι θα παραμένουν ανοικτά τα υπόλοιπα κεφάλαια (εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση, Ε.Ε., Οικονομία). Η Λευκωσία δεν φαίνεται, πάντως, να συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο μεταξύ, συνάντηση είχαν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Μετά τις εκτενείς προχθεσινές δηλώσεις Ακιντζί, που περιείχαν και επιθέσεις κατά της ε/κ πλευράς, αποφασίστηκε εμπάργκο δηλώσεων όσο θα συνεχίζονται οι συναντήσεις στα πλαίσια της νέας αυτής φάσης των διαπραγματεύσεων.

X