Πάσχα στο Πεκίνο: ο Αλεξης Τσίπρας στο 2ο Belt & Road Initiative Forum της Κίνας

Αλέξης Τσίπρας [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Στο Πεκίνο μεταβαίνει, σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο φόρουμ υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας Ζώνη και Δρόμος, που διοργανώνεται από τις κινεζικές αρχές από τις 25 ως τις 27 Απριλίου.

Το κινεζικό σχέδιο Μία Ζώνη (Ένας Δρόμος One Belt, One Road) αποτελεί στατηγική επιλογή της ανατολικής χώρας για την προώθηση των οικονομικών της σχέσεων με όλον τον κόσμο – κυρίως για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων, τη διευκόλυνση εισαγωγών και εξαγωγών,  το άνοιγμα νέων αγορών και την αύξηση των επενδύσεων, με σκοπό την προώθηση του γεωπολιτικού και οικονομικού της ρόλου – και το Φόρουμ της Πρωτοβουλίας είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιείται για τις πεαφές και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

Ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του φόρουμ αύριο, Μ. Παρασκευή 26/4, όπως και το Μ. Σάββατο (27/4), στη Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών, με θέμα την «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Η Πρωτοβουλία πολλές φορές ονομάζεται και νέος «Δρόμος του Μεταξιού» για να θυμίζει το γνωστό στην Ευρώπη κυρίως ταξίδι του Μάρκο Πόλο και τις εμπορικές σχέσεις σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κίνας, που στόχο έχει την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας σε διηπειρωτική κλίμακα, για την ενίσχυση του εμπορίου, των επενδύσεων και των υποδομών μεταξύ της Κίνας και των υπόλοιπων χωρών που συμμετέχουν σ’ αυτήν.

Σε συνέχεια και της προσχώρησης στην «Πρωτοβουλία 17+1», η συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία του «Δρόμου του Μεταξιού», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενισχύει τον ρόλο της χώρας ως κόμβου διασυνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως στρατηγική εκδήλωση της κινεζικής παρουσίας στην Ελλάδα αλλά και του ρόλου που προσδίδει η κινεζική πλευρά στην ελληνική συμμετοχή, αποτελεί η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο αναδεικνύεται ήδη ως κομβικό σημείο διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία και κύριο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και ασιατικών χωρών. Με αυτό το εφαλτήριο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η ελληνοκινεζική συνεργασία επικεντρώνεται σε περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα, κατά την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Βέβαια οι επικριτές σημειώνουν ακριβώς ότι η επένδυση της COSCO στον Πειιραιά και τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει με αλλεπάλληλες καθυστέρησεις, οι οποίες ανάγκασαν το Μέγαρο Μαξίμου να ασχοληθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο προκειμένου να προχωρήσει το master plan της επένδυσης στο λιμάνι, επισκιάζουν την επίσκεψη και θα αποτελέσουν μέρος της ατζέντας των επαφών. Ιδίως καθώς η ελληνική κυβέρνηση – όπως όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών – θα ήθελαν πολύ να ανακοινώσουν σύντομα νέες κινεζικές επενδύσεις. Ο τομέας της ενέργειας είναι ένας από αυτούς που κινεζικές εταιρείες και αξιωματούχοι έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον, καθώς έχει γίνει το πρώτο βήμα με τη συμμετοχή της State Grid στο μετοχικό κεφάλαιο το ΑΔΜΗΕ (κάτι που έχει προκαλέσει την ιδιαίτερη προσοχή των Βρυξελλών). Σε κάθε πρίπτωση, στόχος της Ελλάδας είναι να αυξηθούν οι ξένες επενδύσεις στη χώρα, οι οποίες από την κινεζική πλευρά έχουν ξεπεράσει τα 7 δις ευρώ τα τελευταία χρόνια.

Υπό αυτό το πλαίσιο πρέπει να θεωρηθεί σημαντική η υπογραφή που θα μπει από τις δύο κυβερνήσεις σε ένα νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) – μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας – το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα.

Ακόμη σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής Τσίπρα στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της της Λ.Δ. της Κίνας Xi Jinping, τον πρωθυπουργό Li Keqiang, καθώς και με τον Wang Yang, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ και «νούμερο 4» της ιεραρχίας του.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα είναι μεταξύ των πολύ λίγων ξένων ηγετών που θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο.

Tο πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Πεκίνο

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, είναι το εξής:

26 Απριλίου

9:30 Επίσημη τελετή έναρξης BRF II – Ομιλία του Κινέζου Προέδρου

11:30 Ολομέλεια Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου. Παρέμβαση του Πρωθυπουργού

13:00 Γεύμα με το Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ, Wang Yang

15:30 Διμερής συνάντηση με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Li Keqiang

17:00 Διμερής Συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping

19:30 Επίσημο δείπνο

27 Απριλίου

10:30 1η Στρογγυλή Τράπεζα ηγετών. Θέμα: «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης». Παρέμβαση Πρωθυπουργού

13:10 Ομαδική φωτογραφία

Το πρόγραμμα είναι σε τοπική ώρα (-5)