Παρατείνει με νέα Navtex τις έρευνες του Barbaros η Άγκυρα

To τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Με νέα Navtex που εξέδωσε σήμερα, η Τουρκία παρατείνει για έναν μήνα, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, τις έρευνες που διεξάγει το ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayreddin Pasa στον θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Κύπρου.

Μάλιστα, πριν από τρεις ημέρες η Τουρκία παρέτεινε και τις έρευνες του πλοίου Yavuz μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, ενέργεια που χαρακτηρίστηκε προκλητική από την Κύπρο.

Η Λευκωσία είχε ζητήσει, ήδη κατά την παράταση των ερευνών από το Yavuz, να υπάρξουν νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. «είναι μια εξέλιξη που ακριβώς αποδεικνύει την πολιτική της Τουρκίας, την πολιτική της αποσταθεροποίησης και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι κάτι που αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισιέλ, ο οποίος ήδη έχει αφιχθεί στην Κύπρο. Είναι, επίσης, κάτι το οποίο θα αποτελέσει με βεβαιότητα αντικείμενο συζητήσεων στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είχε επισημάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος (δείτε αναλυτικά εδώ).

Την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο είχε ζητήσει και η Κομισιόν. «Η απόφαση της Τουρκίας για παράταση της NAVTEX για το Γιαβούζ, θα πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις και ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο» είχε τονίσει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο. (δείτε αναλυτικά εδώ)

X