Παράταση στους συνοριακούς ελέγχους δίνουν Δανία και Σουηδία

Συνοριακός έλεγχος στα τρένα. [News Oresund/Flickr]

Δανία και Σουηδία αποφάσισαν σήμερα να δώσουν παράταση στους συνοριακούς ελέγχους τους μέχρι το Νοέμβριο για να περιορίσουν το κύμα των μεταναστών, με την αιτιολογία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει ακόμα ασφάλεια στα εξωτερικά της σύνορα.

Η Δανία έλαβε περισσότερες από 21.000 αιτήσεις ασύλου το 2015, μια αύξηση 44% συγκριτικά με το 2014, αλλά σημαντικά μικρότερη από την Σουηδία, η οποία κατά το ίδιο έτος είχε 163.000 αιτήσεις.

«Στην παρούσα κατάσταση, όπου εξακολουθεί να μην υπάρχει μια βιώσιμη λύση για την εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός ένταξης της Δανίας, Inger Stojberg.
«Χαίρομαι που έχουμε τώρα τη δυνατότητα να διατηρήσουν τους συνοριακούς ελέγχους τουλάχιστον μέχρι τις 12 Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

"Αποτελεσματικοί" οι συνοριακοί έλεγχοι σε Δανία και Σουηδία

Μετά από δύο εβδομάδες ελέγχων ταυτότητας στη Σουηδίας και συνοριακών ελέγχων στη Δανία, που είχαν ως στόχο να ανακόψουν τη ροή των αιτούντων άσυλο, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στις δύο χώρες μειώνεται.

Λόγω της κρίσης των προσφύγων, η Σουηδία λάμβανε …

Η Σουηδία εισήγαγε ελέγχους στα νότια σύνορά της το Νοέμβριο του περασμένου έτους, εν μέσω ρεκόρ εισροής μεταναστών.

Η Δανία ακολούθησε με δειγματοληπτικούς ελέγχους ταυτότητας στα γερμανικά σύνορα του στις 4 Ιανουαρίου, και λίγες ώρες μετά την απόφαση της Σουηδίας να απαιτεί από τις εταιρείες τρένων, λεωφορείων και φέρι να ελέγχουν τις ταυτότητες των ατόμων που ταξιδεύουν από τη Δανία.

Τον Μάιο, η ΕΕ ενέκρινε μια εξάμηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Σουηδίας, μετά από επιστολή κρατών της ΕΕ που ζήτησαν να τους επιτραπεί να διατηρήσουν τους συνοριακούς ελέγχους διότι η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα παρέμεινε «εξαιρετικά ευμετάβλητη».

Οι κανόνες της ΕΕ λένε ότι οι χώρες σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους για έως και δύο χρόνια, για περιόδους έως και έξι μήνες σε έναν χρόνο.

X