Παραμένει τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς για την ΕΕ, παρά τη δικαστική απόφαση

hamas_rally._palestine_september_2013

Η ΕΕ διατηρεί την Χαμάς στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων παρά την αμφιλεγόμενη απόφαση του δικαστηρίου που καλεί τις Βρυξέλλες να την αφαιρέσουν.

«Η Χαμάς θα παραμείνει στην λίστα κατά την έφεση του Συμβουλίου στην απόφαση του Δεκεμβρίου», έγραψε στο Twitter η Susanne Kiefer, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το στρατιωτικό τμήμα της Χαμάς εντάχθηκε στη μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ που καταρτίστηκε τον Δεκέμβριο του 2001 μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου κατά των ΗΠΑ. Εν συνεχεία η ΕΕ ενέταξε και το πολιτικό τμήμα της Χαμάς το 2003.

Όμως, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε πέρυσι ότι η ένταξη της Χαμάς στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων δεν στηρίζεται σε έγκυρες νομικές βάσεις, αλλά σε συμπεράσματα που προκύπτουν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο διαδίκτυο. Η έφεση αναμένεται να διαρκέσει περίπου ενάμιση έτος.

Η Χαμάς κατήγγειλε την απόφαση της ΕΕ. «Η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του δικαστηρίου», είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στο γαλλικό πρακτορείο, Fawzi Barhum.

«Είναι άδικο και λάθος για τους ανθρώπους μας και τη νόμιμη αντίστασή μας, και ενθαρρύνει επίσης την κατοχή να συνεχίσει τα εγκλήματά της», είπε αναφερόμενος στο Ισραήλ. «Απορρίπτουμε αυτήν την απόφαση και να ζητάμε την αναθεώρησή της, και να αφαιρεθούν όλες οι μορφές αδικίας εις βάρος του λαού μας και της Χαμάς», δήλωσε ο Barhum.

Δύο άλλες ομάδες όμως αποσύρθηκαν από την τελευταία λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2014: το Ίδρυμα Αρωγής και Ανάπτυξης Αγίων Τόπων, το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει ότι διοχετεύει χρήματα στη Χαμάς, και η Al-Takfir και al-Hijra, μια αιγυπτιακή ισλαμιστική ομάδα.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ορισμένα κράτη μέλη που αρχικά ήθελαν τις ομάδες στον κατάλογο «άλλαξαν άποψη», προσθέτοντας ότι η Ιταλία ζήτησε την εισαγωγή του Ιδρύματος Αγίων Τόπων και η Βρετανίας ζήτησε τη συμπερίληψη της Al-Takfir και al-Hijra.

Η διαμάχη για την συμπερίληψη της Χαμάς στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στο παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας από το 2007, απειλεί να υπονομεύσει τις πρόσφατες κινήσεις από τις Βρυξέλλες να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι η έφεση της ΕΕ κατά της απόφασης που εξέδωσε το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «ανήθικη». Τα κονδύλια της Χαμάς στην Ευρώπη έχουν παγώσει από την απόφαση του Δεκεμβρίου.

EurActiv με Γαλλικό Πρακτορείο

*φωτογραφία [TIP/Flickr]