Παγκόσμια καταδίκη για την «άνανδρη» επίθεση στη Νίκαια

Οι παγκόσμιοι ηγέτες τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης στη Νίκαια κατά τη διάρκεια της έναρξης της συνόδου κορυφής Ευρώπης-Ασίας στο Ουλάν Μπατόρ. [European Council]

Η Θλίψη για την επίθεση στη Νίκαια κυριάρχησε στην έναρξη της συνόδου κορυφής Ασίας-Ευρώπης στη Μογγολία σήμερα (15 Ιουλίου), επισκιάζοντας την απόρριψη από το Πεκίνο της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου με την οποία απορρίφθηκαν οι αξιώσεις του στη Νότια Θάλασσας της Κίνας.

Η Συνάντηση Ασίας-Ευρώπης (ASEM), η οποία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και η οποία γιορτάζει την 20η επέτειό της, θεωρείται χώρος για την ενίσχυση της συνεργασίας σε όλη την περιοχή της Ευρασίας και διερευνά τρόπους για την ενίσχυση του παγκόσμιου συστήματος των συμφωνιών που διέπουν τα πάντα, από το εμπόριο μέχρι πολιτική αεροπορία.

Προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επρόκειτο να συζητηθούν, αλλά το θέμα πήρε νέες διαστάσεις λόγω της βαρβαρότητας στη Νίκαια.

Ηγέτες και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων από την Ιρλανδία μέχρι την Ινδονησία τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής στο Ουλάν Μπατόρ.
«Είναι τραγικά παράδοξο ότι θύματα αυτής της επίθεσης ήταν άνθρωποι που γιόρταζαν την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφοσύνη», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

«Σήμερα όλοι μας, στην Ευρώπη και στην Ασία, στεκόμαστε ενωμένοι με το γαλλικό λαό και την κυβέρνησή τους. Καταδικάζουμε αυτή την τραγωδία και συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην ακραία βία και το μίσος.»

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, δήλωσε ότι «ο χαμός αθώων ανθρώπων από τη δειλή τρομοκρατία είναι ασυγχώρητος», σύμφωνα με το Jiji Press, και ο Κινέζος Πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν τη συμπόνοια τους για τα θύματα.
Πολιτικοί από όλο τον κόσμο αντέδρασαν με τρόμο στην τρομοκρατική επίθεση την Ημέρα της Βαστίλης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε τη «φρικτή τρομοκρατική επίθεση».

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τη Γαλλία, την παλαιότερη μας σύμμαχο, καθώς προσπαθεί να αντιδράσει και να ανακάμψει από αυτή την επίθεση», ανέφερε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος είχε βρεθεί στο Παρίσι νωρίτερα μέσα στην ημέρα για την παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης, δήλωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συμπαραστέκονται στο γαλλικό λαό σε αυτή την τραγωδία. Θα παράσχουμε όποια υποστήριξη χρειάζεται.»

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρουντό έγραψε στο Twitter: «Οι Καναδοί είναι συγκλονισμένοι από την αποψινή επίθεση στη Νίκαια. Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και η αλληλεγγύη μας με το γαλλικό λαό.»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της νέας Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαρακτήρισε την επίθεση «αποτρόπαιο περιστατικό», προσθέτοντας «είμαστε σοκαρισμένοι και ανήσυχοι».

Ο Μπόρις Τζόνσον, του οποίου η πρώτη υποχρέωση ως νέου υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας ήταν η δεξίωση του Γάλλου πρέσβη στο Λονδίνο για την Ημέρα της Βαστίλης, δήλωσε στο Twitter: «Σοκαρισμένος και θλιμμένος από τα τραγικά γεγονότα στη Νίκαια, και την τρομερή απώλεια ζωής».

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ εξέφρασε τα «συλλυπητήρια» του προς τα θύματα και δήλωσε ότι η Κίνα αντιτίθεται σε κάθε μορφή τρομοκρατίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε την επίθεση «βάρβαρη και άνανδρη».

X