Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: η ψήφος της Ευρωβουλής δοκιμάζει την ευρωπαϊκή πολιτική

H υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν. [Spiegel]

H Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen (VDL) αντιμετωπίζει μια κρίσιμη ψηφοφορία την Τρίτη (16 Ιουλίου), καθώς επιδιώκει να πείσει τουλάχιστον 374 νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να την στηρίξουν και να γίνει η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η αντίθεση προέρχεται κυρίως από το λεγόμενο προοδευτικό στρατόπεδο: τους σοσιαλιστές (S&D), τους αριστερούς και τους πράσινους. Αυτές οι ομάδες ήθελαν έναν εκ των spitzenkandidats των ευρωεκλογών για ηγέτη της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, αλλά επίσης δεν είναι πεπεισμένοι για τη δέσμευση της VDL όσον αφορά την πολιτική για το κλίμα, τη μετανάστευση και τα κοινωνικά ζητήματα.

Οι γερμανοί σοσιαλιστές (SPD) στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν εναντίον της von der Leyen. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δυο μεγάλοι του SPD μίλησαν υπέρ της στο Βερολίνο. Σε συνέντευξή του στο Bild am Sonntag, ο πρώην επικεφαλής του SPD Sigmar Gabriel είπε ότι θα μπορούσε να γίνει καλή πρόεδρος της Επιτροπής, αλλά εξέφρασε την αποδοκιμασία του για τον τρόπο με τον οποίο προτάθηκε η υποψηφιότητα της.

Ομοίως, σε συνέντευξή του στον Welt am Sonntag, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Otto Schily επαίνεσε τις ικανότητες της VDL και επέκρινε τους 16 ευρωβουλευτές του SPD οι οποίοι θα την καταψηφίσουν την Τρίτη. Το κεντροδεξιό CSU και CDU επέκρινε επίσης τους ευρωβουλευτές του SPD για τη στάση τους και τους κάλεσε να δείξουν υπευθυνότητα.

Στη Ρώμη, η κυβέρνηση συνασπισμού είναι διαιρεμένη λόγω της VDL και τα συγκυβερνώντα κόμματα θα ψηφίσουν διαφορετικά. Ενώ στην αρχή η δεξιά Lega φάνηκε να την υποστηρίζει, η VDL απέρριψε την υποστήριξη από το κόμμα του Salvini. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει άλλες προοδευτικές ομάδες, η VDL ακύρωσε συνάντηση κατά την οποία υποτίθεται ότι θα συναντούσε τον Marco Zanni, πρόεδρο της ακροδεξιάς Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID), ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα στην οποία ανήκει η Lega. Από την άλλη πλευρά, το αντισυστημικό κίνημα Πέντε Αστέρων θα ψηφίσει υπέρ, αφού είχε «θετική συνάντηση» με την ίδια την Τετάρτη. Η ηγέτης της ομάδας Tiziana Beghin δήλωσε ότι έχουν τις ίδιες προτεραιότητες, αναφερόμενη σε μέτρα όπως ο ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός.

Στο Παρίσι, αν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έδωσε ώθηση στην υποψηφιότητα της VDL, η ίδια δεν μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη των γάλλων ευρωβουλευτών.

Η άκρα αριστερά και οι Πράσινοι έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσουν εναντίον της VDL. Η μικρή αντιπροσωπεία των πέντε Γάλλων σοσιαλιστών επιμένει ότι η επόμενη πενταετής Επιτροπή της ΕΕ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο περιβάλλον και τα κοινωνικά δικαιώματα. Οι ευρωβουλευτές της Marine Le Pen δεν έχουν δείξει σαφείς ενδείξεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφίσουν.

Οι 8 κεντροδεξιοί βουλευτές του ΕΚ και οι Μακρονιστές της Renew Europe αναμένεται να ψηφίσουν για τη γερμανίδα υποψήφια. Η EURACTIV Γαλλίας αναφέρει ότι η ψηφοφορία θα αποτελέσει επίσης ένα τεστ για την ενότητα των 21 αποκαλούμενων Μακρονιστών ευρωβουλευτών: θα σεβαστούν μαζικά τις οδηγίες ψήφου της αντιπροσωπείας;

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Στη Βαρσοβία, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Jacek Czaputowicz, δήλωσε στο Reuters ότι η VDL ήταν «συμφιλιωτική, κατά της αντιπαράθεσης, δεκτική σε πολλές απόψεις».

«Έχει αυτή την ευαισθησία, κάτι που στην Πολωνία αρέσει πολύ», πρόσθεσε. Ωστόσο, η EURACTIV έχει μάθει ότι το κυβερνών κόμμα PiS, το οποίο ανήκει στους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές της ΕΕ (ECR), θα λάβει την τελική του απόφαση σήμερα.

Στην Αθήνα, η EURACTIV Ελλάδας αναφέρει ότι οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) δεν είναι «τόσο ζεστοί» ως προς τη VDL, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Μανφρεντ Βέμπερ. Ωστόσο, θα ακολουθήσουν τελικά τη γραμμή του ΕΛΚ και θα την υποστηρίξουν. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα την καταψηφίσουν, εκτός αν πιεστούν πραγματικά από τους σοσιαλιστές της ΕΕ με βάση μια συγκεκριμένη συμφωνία.

*** Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης αρνήθηκε ότι αυτό συμβαίνει πραγματικά. Δήλωσε στη EURACTIV.com ότι η στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: «Η Ursula von der Leyen παρουσίασε τις προτεραιότητές της στην ομάδα της GUE-NGL στις 11 Ιουλίου. Μετά από μια συζήτηση που είχαμε μαζί της, δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να την υποστηρίξουμε».

Στη Σόφια, οι ευρωβουλευτές της Βουλγαρίας την υποστηρίζουν, αλλά έχουν αμφιβολίες. Η Βουλγαρία έχει μία από τις πιο «κυρίαρχες» εθνικές αντιπροσωπείες στο Κοινοβούλιο, καθώς 15 από τους 17 ευρωβουλευτές βρίσκονται σε κεντρώες ομάδες: Επτά από το ΕΛΚ, πέντε από την S&D και τρεις από τη φιλελεύθερη RE. Οι υπόλοιποι δύο προέρχονται από το ECR.

Ωστόσο, ο ευρωβουλευτής Radan Kanev δήλωσε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο EUelectionsBulgaria.com ότι η ψηφοφορία για την VDL δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, και ότι ακόμη και στο ΕΛΚ υπήρχε διχασμός.

Στη Μπρατισλάβα, ο ευρωβουλευτής Martin Hojsík, από την κεντρώα Προοδευτική Σλοβακία–Renew Europe, δήλωσε ότι οι απόψεις της VDL σχετικά με το κλίμα και τη βιοποικιλότητα ήταν αισιόδοξες. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το σχέδιο της για τη μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής του μπλοκ για μεγαλύτερη προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας. «Η Σλοβακία πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την πρόληψη της κλιματικής απειλής και να μην βρεθεί πίσω από την περιφερειακή γραμμή που υπαγορεύει ο Orban ή ο Kaczyński», πρόσθεσε.

Στην Πράγα, ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš υποστηρίζει την VDL και μίλησε τηλεφωνικά μαζί της την Παρασκευή για την πιθανή σύνθεση του γραφείου της στην Επιτροπή. Το κόμμα του Babis, ΑΝΟ έχει έξι ευρωβουλευτές στην κεντρώα ομάδα Renew-Europe, η οποία θα υποστηρίξει την VDL. Από την άλλη πλευρά, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τσεχίας, οι Πειρατές, δεν είναι πεπεισμένο και οι τρεις εκπρόσωποί του στους Πράσινους δεν θα την υποστηρίξουν. Οι υπόλοιποι Τσέχοι ευρωβουλευτές είναι επίσης διαιρεμένοι.

Στο Βίλνιους, οι πολιτικοί δεν εξέφρασαν σαφή άποψη για την VDL, αλλά ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Nauseda μίλησε τηλεφωνικά μαζί της την Κυριακή και στη συνέχεια δήλωσε στο Twitter ότι την υποστηρίζει. Οι Λιθουανοί ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν σύμφωνα με τη γραμμή των πολιτικών ομάδων τους. Η VDL είναι γνωστή στη Λιθουανία για την υποστήριξη της για την αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βαλτικής χώρας.

Στο Ζάγκρεμπ, η πλειοψηφία των Κροατών βουλευτών είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την VDL. Αντίθετα με τους τέσσερις ευρωβουλευτές του ΕΛΚ που την υποστήριξαν ανοιχτά, η S&D, η RE και η ECR ίσως χρειαστεί να πειστούν περαιτέρω. «Δεν έχω τίποτα εναντίον της προσωπικά, αντίθετα από τους γερμανούς συναδέλφους μας, αλλά αντιτίθεμαι στον τρόπο με τον οποίο το πακέτο αυτό παραδόθηκε στο Κοινοβούλιο», δήλωσε η Biljana Borzan (SDP-S&D). «Το αποτελέσμα της ψηφοφορίας θα καθοριστεί από τις κυρίαρχες ομάδες, οι οποίες έχουν 443 χέρια», δήλωσε η Ruža Tomašić (ECR), προσθέτοντας ότι η von der Leyen τελικά θα χρησιμεύσει ως «η φωνή της Μέρκελ στην Επιτροπή».

Επιμέλεια:Sarantis Michalopoulos

X