Οικονομικό πατριωτισμό στο εμπόριο, ζητούν Κροάτες ειδικοί

«Χρειαζόμαστε μεγάλες, ισχυρές εταιρείες που έχουν τη δύναμη να ωθήσουν την οικονομία, να επενδύσουν και να προσελκύσουν νέα έργα. Οι μικροεπιχειρήσεις δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, δυστυχώς. Αυτό είναι θέμα ικανοτήτων». [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Ο οικονομικός πατριωτισμός είναι ένα εξαιρετικά απαραίτητο και επιθυμητό φαινόμενο, το οποίο η Κροατία δεν αξιοποιεί εδώ και τρεις δεκαετίες – αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του 16ου συνεδρίου Κροατών εξαγωγέων.

Η καθηγήτρια Marijana Ivanov του Οικονομικού Πανεπιστημίου με έδρα το Ζάγκρεμπ δήλωσε κατά την εκδήλωση ότι η Κροατία φαίνεται να έχει παρεξηγήσει την έννοια του καπιταλισμού και της οικονομίας της αγοράς. Η καθηγήτρια είπε ότι η επιμονή σε μια οικονομία που βασίζεται σε μικρές επιχειρήσεις ήταν λάθος και ότι τα δεδομένα έδειξαν ότι η Κροατία υπέφερε από «σμίκρυνση της οικονομίας». Όταν μια οικονομία τίθεται σε σμίκρυνση, ξεχνάμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης- όπως ανέφερε.

«Χρειαζόμαστε μεγάλες, ισχυρές εταιρείες που έχουν τη δύναμη να ωθήσουν την οικονομία, να επενδύσουν και να προσελκύσουν νέα έργα. Οι μικροεπιχειρήσεις δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, δυστυχώς. Αυτό είναι θέμα ικανοτήτων», πρόσθεσε.

Η Κροατία στερείται οικονομικού πατριωτισμού ενώ, από την άλλη πλευρά, οι ανεπτυγμένες οικονομίες ακολουθούν συχνά προστατευτικές πολιτικές, σύμφωνα με την Ivanov. Σημείωσε, επιπλέον, ότι ο αγροτικός τομέας της Κροατίας είχε καταρρεύσει εξαιτίας των υπερβολικών εισαγωγών.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η Κροατία χρειάζεται επίσης σωστή ηγεσία, πρόοδο και αλλαγή νοοτροπίας. Απαιτούνται επενδυτικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας των εξαγωγών της Κροατίας, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Vetropack, Tihomir Premužak, δήλωσε ότι οι τουριστικές συναλλαγές πρέπει να αξιοποιηθούν για την εμπορία βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων. Ως παράδειγμα έφερε τον οικονομικό εθνικισμό της Αυστρίας, της οποίας τα ξενοδοχεία σπάνια προσφέρουν τρόφιμα που δεν παράγονται στην Αυστρία.