Οι Σοσιαλιστές κατά Ευρωπαίων συντηρητικών για το σκάνδαλο της Ακροδεξιάς στην Αυστρία

Ο πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν έκανε έκκληση για γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο μετά την παραίτηση του εθνικιστή Αντικαγκελαρίου Heinz-Christian Strache, η οποία έριξε τον κυβερνών συνασπισμό. Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) του Strache βρίσκεται σε κυβερνητικό συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) από το 2017.

Ο ίδιος παραιτήθηκε το Σάββατο μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο που τον έδειχνε να συζητά για τον καθορισμό κρατικών συμβάσεων σε αντάλλαγμα οικονομικών και πολιτικών ευνοιών με μια γυναίκα που παρουσιάστηκε ως ανιψιά ενός ρωσικού ολιγάρχου. Αποδέχθηκε ότι το βίντεο ήταν «καταστροφικό», αν και αρνήθηκε ότι παραβίασε τον νόμο μετά από τις συζητήσεις.

Παζάρι κυβέρνησης με ρώσους για πολιτικό έλεγχο ΜΜΕ: το ακροδεξιό σκάνδαλο στην Αυστρία (βίντεο)

Ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή από γερμανικές εφημερίδες αποκάλυψε ένα τεράστιο «ακροδεξιό» σκάνδαλο και δημιούργησε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί κύμα αντιδράσεων σε πολλές χώρες ενόψει ευρωεκλογών.

Στο βίντεο ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε εμφανίζεται να …

Στο Βερολίνο, η εφημερίδα Die Welt ανέφερε ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για τη συνεργασία με την Αυστρία, φοβούμενοι τον κίνδυνο διαρροής πληροφοριών στη Ρωσία. Η εφημερίδα είπε ότι δεν είναι σαφές εάν αυτό σχετίζεται με το σκάνδαλο του Strache.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο (18 Μαΐου) ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί «πρέπει να σταθούν απέναντι» στους ακροδεξιούς πολιτικούς «προς πώληση», ενώ ο Spitzenkandidat του ΕΛΚ, Manfred Weber χαιρέτισε την έκκληση για εκλογές και επέμεινε ότι ο Sebastian Kurz του ΕΛΚ είναι ο σωστός καγκελάριος της Αυστρίας. «Το ΕΛΚ είναι πολύ σαφές ως προς τις αξίες του. Οι μη πατριωτικοί εθνικιστές πωλούν τις χώρες και τις αξίες τους», δήλωσε ο ίδιος.

Οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επέκριναν το ΕΛΚ ως «αναξιόπιστο», λέγοντας ότι δεν μπορεί να κανείς να τους εμπιστευτεί. Ο επικεφαλής του SPD, Andrea Nahles δήλωσε ότι μέχρι σήμερα οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν απολαύσει την αμφίβολη δόξα του συντηρητικού και δεξιού συνασπισμού στην Αυστρία και «τώρα τους λούζει κρύος ιδρώτας».

Ο Udo Bullmann, επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, σχολίασε: «Όταν συνεργάζεται κανείς με την ακροδεξιά για χάρη της εξουσίας, ανοίγει το δρόμο στη διαφθορά – και πολλά ακόμη χειρότερα. Αυτό και η απροκάλυπτη έλλειψη οράματος για ένα καλύτερο μέλλον είναι ο λόγος για τον οποίο το ΕΛΚ δεν είναι ικανό να ηγείται πλέον στην Ευρώπη».

Από την άλλη πλευρά, η γερμανική ακροδεξιά AfD υποστήριξε το FPÖ και αρνήθηκε να καταδικάσει το σκάνδαλο λέγοντας ότι δεν μπορεί να κρίνει από ένα μεμονωμένο περιστατικό. Ομοίως, στη Μπρατισλάβα, ο Μπόρις Κολλάρ, ηγέτης του σλοβακικού κόμματος της ακροδεξιάς πλατφόρμας MENF (που περιλαμβάνει το FPÖ), δήλωσε ότι ο Strache αντέδρασε με «αξιοπρεπή τρόπο» και πρόσθεσε ότι επρόκειτο για μια «μεμονωμένη αποτυχία».

Στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο Twitter ότι το σκάνδαλο στην Αυστρία «δείχνει ακόμη μια φορά, πως η Ακροδεξιά είναι, όχι μόνο αντιδημοκρατική, αλλά και συστημική και νεοφιλελεύθερη και βαθιά διεφθαρμένη».

Ο Ahmed Husagić, Βόσνιος από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας (SPÖ), δήλωσε ότι η αναχώρηση του Strache αποτελούσε καλή είδηση ​​για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Ανέφερε ότι θα έχει θετική επίδραση στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη πολιτικής συναίνεσης στη χώρα, δεδομένου ότι ο Στρας και το κόμμα του υποστηρίζουν το σερβικό κόμμα του Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος υποστηρίζει τον διαχωρισμό της σερβικής οντότητας της Ρεπούμπλικα Σρπσκα από τη Β-Ε.

(επιμέλεια Σαράντης Μιχαλόπουλος, EURACTIV.com)