Οι πρωτεύουσες επιδιώκουν να μεταρρυθμίσουν τις συνόδους κορυφής της ΕΕ

[EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται για την επαναθεώρηση των συνόδων κορυφής των ηγετών τους προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους εν μέσω των προκλήσεων του Donald Trump, της Κίνας και άλλων ξένων παραγόντων, σύμφωνα με επίσημες σημειώσεις που είδε η EURACTIV.com.

Η επαναθεώρηση αποτελεί μέρος της συζήτησης που ξεκίνησε στο πλαίσιο της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ, την οποία κατέχει αυτή την περίοδο η Φινλανδία, με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της ΕΕ, ιδίως εκείνων της Στρατηγικής Ατζέντας που εγκρίθηκαν από τους ηγέτες τον Ιούνιο.

Η Φινλανδία κυκλοφόρησε έγγραφο σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της λειτουργίας του Συμβουλίου, το οποίο συγκεντρώνει τα κράτη μέλη.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες και η Ιρλανδία δήλωσαν ότι η επανεξέταση αυτή θα πρέπει να καλύπτει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου.

Αυτές οι εθνικές προσπάθειες για την αναμόρφωση των συνόδων κορυφής της ΕΕ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τριβές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση των συγκεντρώσεων των ηγετών της ΕΕ.

Ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, αναμένεται να διατυπώσει τις δικές του συστάσεις μετά από διαβούλευση με τις εθνικές πρωτεύουσες.

Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, τόνισαν επίσης τη σημασία της βελτίωσης του συντονισμού των εργασιών για την εξωτερική πολιτική που πραγματοποιούν οι υπουργοί και οι ηγέτες.

Υπάρχει «ανάγκη συνοχής μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων» στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, δήλωσε η Ιταλία, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Οι έντονες σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Donald Trump, η άνοδος της Κίνας και η συνεχής απειλή της Ρωσίας έχουν θέσει τις εξωτερικές σχέσεις ψηλά στην ατζέντα των ηγετών τα τελευταία χρόνια.

X