Οι Πράσινοι συζητούν σήμερα για το Κίνημα Πέντε Αστέρων

[amna.gr]

***ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, μια πηγή από τους Πρασίνους δήλωσε ότι δεν πρόκειται να λάβει χώρα σήμερα ψηφοφορία, αλλά μια συζήτηση.

«Σήμερα η Ομάδα των Πρασίνων / ΕΕΣ θα αποφασίσει αν θα διερευνήσει ή όχι τη δυνατότητα να ξεκινήσει συνομιλίες με το κίνημα Πέντε Αστέρων», ανέφερε η πηγή.

Η ομάδα των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αναβάλει μια κρίσιμη ψηφοφορία για το αν θα δεχθεί σήμερα το Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας μεταξύ των τάξεών του. Η ψηφοφορία αναμενόταν χθες (17 Σεπτεμβρίου) στο Στρασβούργο, αλλά πηγές ανέφεραν ότι η ομάδα χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για συζήτηση.

Πηγές από την ομάδα ανέφεραν στη EURACTIV στο Στρασβούργο ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο σήμερα δεν ανήκει σε καμία πολιτική ομάδα στην Ευρωβουλή, πρέπει να κάνει σαφή τα πράγματα σχετικά με τους δεσμούς του με την ακροδεξιά και τη μετανάστευση. «Εργάζονταν με τον Σαλβίνι μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες», ανέφεραν πηγές.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι το ιταλικό κόμμα «έσπευσε» να πει στον Τύπο ότι γίνονται «προχωρημένες συνομιλίες» με τους Πράσινους. «Αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για πολιτική, αλλά το ευρύ κοινό έχει εισροές που δεν είναι ακριβείς», ανέφεραν οι πηγές.

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι Βρετανοί Πράσινοι το βρίσκουν «δύσκολο να καταπιούν ότι το M5S ήταν συνάδελφοι του Brexiter, Nigel Farage».

Ένα άλλο σημείο τριβής μεταξύ των μερών θα μπορούσε να προκύψει από την υποστήριξη της Επιτροπής της von der Leyen, καθώς οι Πράσινοι θα επιβεβαιώσουν την αντίθεσή τους, ενώ το M5S αναμένεται να ψηφίσει εκ νέου υπέρ.

Ωστόσο, οι πηγές ανέφεραν ότι η συνεργασία με τους Πέντε Αστέρες θα είναι πολύ χρήσιμη και για τους Πράσινους: «Η ακροδεξιά δεν θα χάσει καμία έδρα μετά το Brexit, ενώ οι Πράσινοι θα το κάνουν και θα πρέπει να διατηρήσουμε την τέταρτη θέση στην Ευρωβουλή».

Εκτός αυτού, οι Πράσινοι βλέπουν επίσης ένα ηθικό ζήτημα στη συνεργασία με το Μ5S: «Οι ψηφοφόροι των 5 αστέρων δεν είναι μόνο πράσινοι, αλλά και αριστεροί, προοδευτικοί… Έχουμε ευθύνη να βοηθήσουμε την Ιταλία και αυτό που συμβολίζει αυτή η χώρα και να αγκαλιάσουμε αυτούς τους ψηφοφόρους που θα ασκήσουν μια ευρωπαϊκή πίεση για τη χώρα».

X