Οι Ολλανδοί ακροδεξιοί τροφοδοτούνται από τον ουκρανικό πόλεμο

«Βλέπουμε ότι ο αγώνας στην Ουκρανία γίνεται μέρος της αφήγησης των ακροδεξιών εξτρεμιστών και των αντικυβερνητικών εξτρεμιστών», δήλωσε επίσης ο Akerboom στο NOS. [Shutterstock/jan kranendonk]

Το ρωσικό αφήγημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία τροφοδοτεί τις ριζοσπαστικές ιδέες σε εξτρεμιστικές ομάδες, σύμφωνα με τον Erik Akerboom, διευθυντή της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας (AIVD), αναφέρει το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS.

«Βλέπουμε ότι ο αγώνας στην Ουκρανία γίνεται μέρος της αφήγησης των ακροδεξιών εξτρεμιστών και των αντικυβερνητικών εξτρεμιστών», δήλωσε επίσης ο Akerboom στο NOS. «Αυτό εμπνέεται από το να είσαι εναντίον της κυβέρνησης, να είσαι εναντίον των θεσμών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την AIVD, «η αλλαγή της στάσης της Ρωσίας οδηγεί σε σημαντικές γεωπολιτικές αλλαγές που αναμένεται να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις αμοιβαίες σχέσεις και τις σφαίρες επιρροής».

Σε έκθεση του 2021, η AIVD ανέφερε επίσης ότι είναι πλέον εύλογο το ενδεχόμενο οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές  να προκαλέσουν τρομοκρατική επίθεση, αναφέρει το ολλανδικό μέσο NU.nl.

Σύμφωνα με τον Akerboom, ο πόλεμος στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει «μεγάλη πίεση στην υπηρεσία ασφαλείας» τόσο για την AIVD όσο και για την ολλανδική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (MIVD).

Μία από αυτές τις πιέσεις είναι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. «Η Κίνα και η Ρωσία πρωτοστατούν με τα επιθετικά τους προγράμματα στον κυβερνοχώρο, στα οποία αναπτύσσεται μεγάλος αριθμός χάκερς για να κατασκοπεύουν, να κλέβουν γνώσεις ή να προετοιμάζουν ή να διαπράττουν σαμποτάζ σε ζωτικές υποδομές, όπως αεροδρόμια και σταθμούς παραγωγής ενέργειας», αναφέρει η AIVD.

«Είναι μια ταραχώδης και με ένταση περίοδος», δήλωσε ο Akerboom στο NOS.