Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους συμμάχους της Βενεζουέλας του Μαδούρο

Lima-meeting [EPA-EFE/Paolo Aguilar]

Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε την Κίνα και τη Ρωσία την Τρίτη (6 Αυγούστου) να αποφύγουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα με το καθεστώς της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο, κατά την συνάντηση εκπροσώπων από 60 χώρες στη Λίμα με στόχο την εύρεση τρόπων για τον τερματισμό της κρίσης στο έθνος της Νότιας Αμερικής.

Η προειδοποίηση έρχεται μια μέρα αφότου ο Πρόεδρος Donald Trump διέταξε το πάγωμα όλων των τεκμηρίων της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπλόκαρε τις συναλλαγές με τις αρχές της.

«Στέλνουμε ένα μήνυμα σε τρίτους που θέλουν να συνεργαστούν με το καθεστώς Μαδούρο: Προχωρήστε με μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο John Bolton, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, μιλώντας στη Λίμα.

«Δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύσετε τα επιχειρηματικά σας συμφέροντα με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επωφεληθείτε από ένα διεφθαρμένο και νεκρό καθεστώς».

Είχε μια ειδική προειδοποίηση για τους συμμάχους του Μαδούρο, την Κίνα και την Ρωσία, λέγοντάς τους ότι «η στήριξη προς το καθεστώς Μαδούρο είναι απαράδεκτη».

Ο Μπόλτον παρότρυνε τη Ρωσία να μην «διπλασιάσει το κακό στοίχημα» και είπε στην Κίνα ότι «η πιο γρήγορη διαδρομή για να πάρει πίσω τα χρήματα της» για τα δάνειά στη Βενεζουέλα ήταν η υποστήριξη μιας «νέας νόμιμης κυβέρνησης».

Η κυβέρνηση Trump είναι αποφασισμένη να αναγκάσει τον Maduro εκτός της εξουσίας και να υποστηρίξει τα σχέδια του ηγέτη της αντιπολίτευσης Juan Guaido για σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης και οργάνωση νέων εκλογών.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει «νομική βάση» για το πάγωμα των τεκμηρίων της Βενεζουέλας και πρόσθεσε ότι «κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει την επιθυμία του σε άλλο μέσω οικονομικής καταπίεσης».

X