Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την ΕΕ να μη χρησιμοποιεί κινεζικό εξοπλισμό για δίκτυα 5G

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ύψιστη προτεραιότητά τους σε μια παγκόσμια προσπάθεια να πείσουν τους συμμάχους να μην αγοράσουν εξοπλισμό της εταιρείας Huawei για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  την Τρίτη (5 Φεβρουαρίου).

Μετά από συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη βελγική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρόκειται να μεταφέρουν σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το μήνυμα ότι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιών του κόσμου αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια, σημείωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

«Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να είμαστε πολύ, πολύ προσεκτικοί και προτρέπουμε τους λαούς να μην βιαστούν να υπογράψουν συμβάσεις με προμηθευτές που δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης από χώρες όπως η Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό για κατασκοπεία – μια ανησυχία που η Huawei Technologies Co. ισχυρίζεται ότι είναι αβάσιμη. Η προσπάθεια να τεθεί η Huawei στο περιθώριο στην Ευρώπη, μία εκ των μεγαλύτερων αγορών της, είναι πιθανό να εμβαθύνει τις εμπορικές τριβές μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί «πολλαπλούς δρόμους», όπως είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών στη συμμαχία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και σε διεθνή συνέδρια στη Βαρκελώνη και το Μόναχο: «Η Ευρώπη είναι σίγουρα εκεί όπου βλέπουμε την κορυφαία προτεραιότητα».

Η τεχνολογία της Huawei χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη, αλλά αυτή η προσπάθεια επικεντρώνεται στον εξοπλισμό για τη νέα κινητή τεχνολογία πέμπτης γενιάς, η οποία υπόσχεται να συνδέει τα πάντα από τα οχήματα μέχρι τα εργοστάσια σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.

Ενώ η ίδια η Ουάσιγκτον έχει απαγορεύσει σε μεγάλο βαθμό την Huawei από το να προμηθεύει την κυβέρνηση και τους εργολάβους της, βλέπει τις εκτεταμένες ευρωπαϊκές προετοιμασίες για δίκτυα 5G ως ένα κίνδυνο ασφάλειας που θα μπορούσε επίσης να θέσει σε κίνδυνο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η μετάβαση σε έναν μη αξιόπιστο προμηθευτή, όπως η Huawei ή η ZTE, θα έχει κάθε είδους συνέπειες για την εθνική σας ασφάλεια και … καθώς είμαστε στρατιωτικοί σύμμαχοι με σχεδόν όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για τη δική μας εθνική ασφάλεια επίσης», υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Αποδείξεις ενοχής;

Ερωτηθείς για την ύπαρξη αποδείξεων για κατασκοπεία εκ μέρους της Huawei ή της ZTE, ο αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο αμερικανικός συναγερμός συνδέεται περισσότερο σε σχέση με το καθεστώς της Κίνας ως μονοκομματικού κράτους, με μια σειρά κινεζικών νόμων που εγκρίθηκαν το 2017 και με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε σε γλώσσα στον Εθνικός Nόμος περί πληροφοριών που κατευθύνει τα άτομα και τις εταιρείες στο να βοηθήσουν τη συλλογή πληροφοριών για την κινεζική υπηρεσία πληροφοριών, κρατώντας αυτή την εργασία μυστική.

«Η Huawei και η ZTE … βρίσκονται σε ένα μονοκομματικό κράτος όπου απλά δεν έχουν τη δυνατότητα να αντισταθούν των κατευθύνσεων από το Πεκίνο».

Ο αξιωματούχος επεσήμανε επίσης την ύπαρξη τρωτών σημείων που εντοπίστηκαν σε παλαιότερα δίκτυα που κατασκευάστηκαν από τη Huawei στη Βρετανία, ακόμα και όταν βρίσκονταν υπό παρακολούθηση ενός εργαστηρίου υπό την επίβλεψη της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Σε αποκλειστικότητα, η EURACTIV ανέφερε στις 23 Ιανουαρίου ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπεύθυνος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, Andrus Ansip δήλωσε ότι «οι απλοί πολίτες» θα έπρεπε να «φοβούνται» τις κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei.

Η ανησυχία διευρύνεται επίσης στη Γερμανία. Ωστόσο, η Γαλλία περπατάει πάνω σε λεπτή γραμμή, με το κοινοβούλιο να αναθεωρεί μια διάταξη που θα αυξήσει τις κυβερνητικές εξουσίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών 5G.

«Μπορεί να μην έχουμε όλες τις πληροφορίες που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά παίρνουμε αποφάσεις με βάση αυτό που γνωρίζουμε. Και σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε αποφασίσει να απαγορεύσουμε τη Huawei στη Γαλλία», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

X