Οι ΗΠΑ καλούν το Μαυροβούνιο να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ

«Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο Μαυροβούνιο να συνεργαστούν για να διατηρήσουν έναν στρατηγικό προσανατολισμό που αντικατοπτρίζει την επιθυμία του λαού του Μαυροβουνίου να επιτύχει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να πραγματοποιήσει τις ελπίδες του για ένα μέλλον στην ΕΕ». [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

«Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο Μαυροβούνιο να συνεργαστούν για να διατηρήσουν έναν στρατηγικό προσανατολισμό που αντικατοπτρίζει την επιθυμία του λαού του Μαυροβουνίου να επιτύχει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ», ανέφεραν σε κοινή δήλωση ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν.

Την ώρα της δήλωσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Dritan Abazović βρισκόταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συνομιλούσε με την Γουέντι Σέρμαν, αναπληρώτρια υπουργό.

Η Σέρμαν είπε ότι το Μαυροβούνιο έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ για την εφαρμογή  μεταρρυθμίσεων που θα επιταχύνουν την πορεία του προς την ένταξη στην ΕΕ.

Η Κάρεν Ντόνφριντ, Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, εξήρε τα αποτελέσματα του Μαυροβουνίου στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, και ιδιαίτερα την ιστορική κατάσχεση 1,4 τόνων κοκαΐνης και την καταστολή του λαθρεμπορίου τσιγάρων από το Λιμάνι του Μπαρ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπάζοβικ συναντήθηκε επίσης με τον Γκάμπριελ Εσκομπάρ, αναπληρωτή βοηθό γραμματέα που επιβλέπει την πολιτική έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.