Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές «παγώνουν» τις σχέσεις τους με τους Ρουμάνους λόγω του κράτους δικαίου

Ο Σεργκέι Στάνισεφ [PES]

Η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) εξετάζει το πάγωμα των σχέσεων με το αδελφοποιημένο κόμμα της στη Ρουμανία, το κυβερνών κόμμα PSD, έως ότου «η ρουμανική κυβέρνηση διευκρινίσει τη δέσμευσή της υπέρ του κράτους δικαίου και ακολουθήσει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο Πρόεδρος της PES Σεργκέι Στάνισεφ δήλωσε ότι μια επίσημη συζήτηση σχετικά με την ιδιότητα του PSD ως μέλους θα πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη συνεδρίαση της Προεδρίας του PES τον Ιούνιο.

Στην πραγματικότητα, οι σχέσεις μεταξύ του PSD και της οικογένειάς του στην ΕΕ χειροτερεύουν εδώ και μήνες. Εκτός από το Συνέδριο της Μαδρίτης, οι Ρουμάνοι σοσιαλιστές απέφευγαν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις του PES.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

«Ο τρόπος με τον οποίο μερικοί συνάδελφοι του PES μας αντιμετωπίζουν είναι απαράδεκτος. Μπορούμε να περιμένουμε αβάσιμες κατηγορίες από τους πολιτικούς αντιπάλους του PSD, αλλά όχι από τη δική μας οικογένεια», ανέφερε το PSD σε δελτίο τύπου.

Το PSD κατηγόρησε τον Στάνισεφ, υπονοώντας ότι το ζήτημα δεν συζητήθηκε πραγματικά στη συνεδρίαση της PES «έτσι ώστε αυτή η θέση να μην αντικατοπτρίζει τη γενική γνώμη του PES». Το PSD ζήτησε επίσης από άλλα σοσιαλιστικά κόμματα να διευκρινίσουν επακριβώς τους λόγους για τους οποίους είναι ανήσυχα.

Ωστόσο, ο Frans Timmermans, ο σοσιαλιστής Spitzenkandidat και πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έστειλε αρκετές επιστολές στη ρουμανική κυβέρνηση αναφέροντας τα ακριβή προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Επιπλέον, η τελευταία έκθεση του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης (CVM) περιλαμβάνει επίσης συστάσεις και μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση ζητημάτων δημοσίου δικαίου.