Ο Βούτσιτς αδιαφορεί για την απουσία της Σερβίας από τη σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την Κυριακή ότι "ο καθένας έχει το δικαίωμα να αξιολογεί τις άλλες δημοκρατίες όπως κρίνει". [EPA-EFE / ANDREJ CUKIC]

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε σχόλιό του την Κυριακή, μετά την πληροφορία ότι η Σερβία δεν έχει προσκληθεί στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία, μια τηλεδιάσκεψη που θα φιλοξενήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να αξιολογεί τις άλλες δημοκρατίες όπως κρίνει και να επιλέξει ποιον θέλει να προσκαλέσει». 

Η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο δεν έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη φετινή Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία που διοργανώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Εκατό κράτη βρίσκονται στη λίστα των προσκεκλημένων, συμπεριλαμβανομένων της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας, ανέφερε στις 5 Νοεμβρίου το αμερικανικό Politico που επικαλείται πηγές του.

Απαντώντας σε αίτημα ομάδας Αμερικανών βουλευτών, οι οποίοι ζητούσαν από τον πρόεδρο Μπάιντεν να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά ατόμων που αποσταθεροποιούν τα Δυτικά Βαλκάνια και κατηγόρησαν τον Σέρβο πρόεδρο ότι «βαθαίνει τη διαφθορά και ασκεί πίεση στα μέσα ενημέρωσης», ο Βούτσιτς δήλωσε ότι «η Σερβία είναι παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια» και δεν φοβάται ότι θα παγώσουν τα περιουσιακά του στοιχεία ή οι λογαριασμοί του στο εξωτερικό, διότι δεν έχει τίποτα».

Σε επιστολή τους προς τον Μπάιντεν, οι έξι βουλευτές δήλωσαν ότι ανησυχούν για την πολιτική κατάσταση στη Σερβία και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην περιοχή και την Ευρώπη, ανέφερε η εφημερίδα Vijesti της Ποντγκόριτσα στις 6 Νοεμβρίου, επικαλούμενη την επιστολή που είχε στα χέρια της.

Οι βουλευτές παροτρύνουν επίσης τον Μπάιντεν να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το εκτελεστικό διάταγμα 14033, για να μπλοκάρει τα περιουσιακά στοιχεία και να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ στα άτομα που είναι υπεύθυνα για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια. Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές Ράτζα Κρισναμούρτι, Ρίτσι Τόρες, Ντέιβιντ Ν. Σισιλίν, Τζαν Σακόφσκι, Τζέιμς Π. ΜακΓκόβερν και Μάικ Κουίγκλεϊ.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς ισχυρίστηκε ότι υπάρχει μια «συμμαχία μεγιστάνων, μαφιόζων και εγκληματιών», οι οποίοι, όπως είπε, θέλουν να καταστρέψουν τη Σερβία. Είπε ότι σε αυτή τη συμμαχία συμμετέχουν άνθρωποι από τη Σερβία, «τα κατεχόμενα μέρη της» και άλλα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών κρατών που είχαν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και εργάζονται για την αποδυνάμωση της Σερβικής Δημοκρατίας.