Ο Βέλγος πρωθυπουργός συζήτησε την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ με τον Ζελένσκι

«Αύριο, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στείλουν ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα: Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας». [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, η οποία θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, έχει την πλήρη υποστήριξη του Βελγίου, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τηλεφωνικά την Τετάρτη.

«Αύριο, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα στείλουν ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα: Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ντε Κρου, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί τώρα «αγωνίζονται για τις ευρωπαϊκές μας αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας» και ότι η χορήγηση στο Κίεβο του καθεστώτος υποψήφιας χώρας θα είναι μόνο «η αρχή του ταξιδιού για την Ουκρανία», καθώς «θα χρειαστούν σημαντικές προσπάθειες, ιδίως για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου».

Η δήλωση του Ντε Κρου απηχεί τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή (17 Ιουνίου) και συστήνει να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις τομείς, συγκεκριμένα: το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την εσωτερική αγορά και την προστασία των μειονοτήτων.

Η Ουκρανία χρειάζεται τώρα την ομόφωνη έγκριση και των 27 κρατών μελών της ΕΕ για να προχωρήσει περαιτέρω στην ενταξιακή διαδικασία, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσπαθεί τις τελευταίες εβδομάδες να πείσει τα απρόθυμα κράτη μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν.

Εάν η Ουκρανία λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, θα είναι η αρχή μακρών διαπραγματεύσεων πριν από την ουσιαστική ένταξη στην ΕΕ.

Οι Ντε Κρου και Ζελάνσκι μίλησαν επίσης για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, με τον Ντε Κρου να είναι πεπεισμένος ότι «ακριβώς η ανασυγκρότηση της Ουκρανίας είναι αυτή που θα προσφέρει ευκαιρίες για να γίνουν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός».

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε το Βέλγιο για την υποστήριξή του στην αίτηση ένταξης στην ΕΕ, καθώς και για τη βοήθειά του κατά τη διάρκεια του πολέμου και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία αναμένει από το Βέλγιο να συμβάλει «σημαντικά» στην ανοικοδόμηση της χώρας. Προσκάλεσε επίσης τον Ντε Κρου να επισκεφθεί την Ουκρανία.