Ο Τζόνσον απομακρύνει όσους δεν πιστεύουν σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Μπόρις Τζόνσον ότι παίζει εκ του ασφαλούς. Έχοντας υποσχεθεί να παραδώσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, η πρώτη του κίνηση ως πρωθυπουργός ήταν να διορίσει ένα υπουργικό συμβούλιο στο οποίο όλα τα μέλη υπέγραψαν το σχέδιό του να αποσύρει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ «χωρίς συμφωνία», εάν χρειαστεί.

Στις πρώτες του ώρες ως πρωθυπουργός, αφού εξελέγη από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος ως νέος ηγέτης τους, ο Τζόνσον απομάκρυνε αδίστακτα τους περισσότερους υπουργούς στο υπουργικό συμβούλιο της Theresa May, από αυτούς που δεν είχαν ήδη παραιτηθεί. Συνολικά, 17 ανώτατοι υπουργοί της May απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν την Τετάρτη (24 Ιουλίου).

Πρώτος μεταξύ αυτών ήταν ο Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος έτρεξε ενάντια στον Τζόνσον για την ηγεσία, και απομακρύνθηκε, αφότου αρνήθηκε υποβιβασμό από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Άμυνα.

Παρά τις υποσχέσεις του να «ενώσει» το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό είναι ένα συμβούλιο «δόξας ή θανάτου», που συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα ηγετικά στελέχη της εκστρατείας Vote Leave, αλλά αποξενώνει τους μετριοπαθείς των Tory.

Είναι ένα δραματικό στοίχημα.

Ο Dominic Raab, βασικός υποστηρικτής της καμπάνιας Vote Leave, ο οποίος υπηρέτησε μερικούς μήνες ως υπουργός για το Brexit το 2018, έχει ανταμειφθεί με το Υπουργείο Εξωτερικών και το καθεστώς του de facto αναπληρωτή του Johnson. Η Priti Patel γίνεται νέα υπουργός εσωτερικών, η Theresa Villiers, είναι η νέα υπουργός περιβάλλοντος και η Andrea Leadsom γίνεται υπουργός επιχειρήσεων. Ο Michael Gove, ο οποίος αναφέρθηκε στα σχέδια του Johnson να αντικαταστήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον ως πρωθυπουργό μετά το δημοψήφισμα του 2016, έχει ένα ανώτατο αξίωμα.

Μεταξύ των λιγοστών που συνεχίζουν είναι ο Stephen Barclay, που παραμένει ως Υπουργός για το Brexit, γεγονός που αποτελεί μια μικρή έκπληξη, δεδομένου ότι πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο Johnson είτε θα αποσύρει το συγκεκριμένο πόστο, είτε θα το ανανεώσει προκειμένου να επικεντρωθεί στις προετοιμασίες «χωρίς συμφωνία».

Μεταξύ του προσωπικού της πίσω πόρτας, ο Dominic Cummings, ο οποίος είχε καταφέρει να ξεκινήσει την εκστρατεία «Vote Leave» το 2016 και αργότερα βρέθηκε να περιφρονεί το Κοινοβούλιο, θα είναι ένας από τους κύριους συμβούλους της Johnson στη Downing Street.

Οι Brexiteers είναι ευχαριστημένοι. Αυτή είναι η κυβέρνηση των σκληρών Brexiteers που ήθελαν. Είναι επίσης η πιο δεξιά και κοινωνικά συντηρητική του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Patel έχει υποστηρίξει στο παρελθόν δημοσίως την επιστροφή της θανατικής ποινής.

Όμως, οι περισσότεροι παρατηρητές γύρω από το Westminster ήταν συγκλονισμένοι από την κλίμακα του υπουργικού κύκλου, από την έλλειψη εμπειρίας σε εκείνους στους οποίους δόθηκαν οι κορυφαίες θέσεις και από το γεγονός ότι η εκστρατεία για τις επόμενες γενικές εκλογές (ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα) μοιάζει να έχει αρχίσει τώρα.

Η παρουσία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών κατά του Brexit που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Downing Street υπογράμμισε πόσο διαιρεμένο είναι το Ηνωμένο Βασίλειο και πόσο διαιρετική είναι η φιγούρα του Johnson ως πρωθυπουργός.