Ο Τραμπ υποβάθμισε τη διπλωματική αποστολή της ΕΕ στην Ουάσινγκτον

[EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS]

Σε μια ακόμα κίνηση που προκάλεσε δυσφορία στις Βρυξέλλες προέβη η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς αποφάσισε να υποβαθμίσει το διπλωματικό καθεστώς της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η διπλωματική αποστολή της ΕΕ στις ΗΠΑ συνειδητοποίησε την υποβάθμισή της από την αμερικανική κυβέρνηση εντελώς τυχαία, καθώς κανένας δεν φρόντισε να ενημερώσει τις Βρυξέλλες για το νέο διπλωματικό ρόλο του πρέσβη της ΕΕ στην Ουάσινγκτον, David O’ Sullivan.

Στο μεταξύ, Ευρωπαίος διπλωμάτης με έδρα την Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε εξίσου την υποβάθμιση και επέκρινε τη συγκεκριμένη κίνηση, κάνοντας λόγο για «προφανές πολιτικό κίνητρο».

Πριν την υποβάθμιση του καθεστώτος της διπλωματικής αποστολής ΕΕ, ο εκάστοτε πρεσβευτής της ΕΕ κατατασσόταν ανάμεσα στους πρώτους 20 έως 30 πρεσβευτές μεταξύ τουλάχιστον 150 διπλωματών που λάμβαναν πρόσκληση, για να παραστούν σε επίσημες εκδηλώσεις. Ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Ουάσινγκτον είχε αναβαθμιστεί στο καθεστώς του «πρεσβευτή κράτους», το 2016 μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα.

Η υποβάθμιση της διπλωματικής αποστολής της ΕΕ στην Ουάσιγκτον ερμηνεύεται από τα μέσα ενημέρωσης ως ένα ακόμα βήμα από την κυβέρνηση Τραμπ εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως μετά από τις εξελίξεις στους τομείς του εμπορίου, της άμυνας ή το ζήτημα του Brexit.