Ο Τραμπ ξαφνικά συμπάθησε την ΕΕ;

[Reuters]

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη (23 Φεβρουαρίου), γεγονός το οποίο προκάλεσε έκπληξη όσον αφορά προηγούμενες δηλώσεις του.

«Είμαι απολύτως υπέρ της», δήλωσε ο Τραμπ για την ΕΕ. «Νομίζω ότι είναι υπέροχη. Αν είναι ευτυχισμένοι, είμαι υπέρ της», είπε, σε συνέντευξή του στο Reuters. Δηλώσεις από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο και άλλων στην κυβέρνηση του υποδεικνύουν στους Ευρωπαίους ότι ο Τραμπ δεν προσδίδει ιδιαίτερη αξία στην ΕΕ, την οποία ο ίδιος τον περασμένο μήνα κατονόμασε ως «όχημα για τη Γερμανία». Ο Τραμπ έχει αποκαλέσει τις Βρυξέλλες ως «κολαστήριο», έχει υποστηρίξει την επικράτηση του Brexit και έχει προβλέψει την κατάρρευση του ευρώ.

Ο Τραμπ διατράνωσε επίσης τις προσπάθειές του να πιέσει τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να πληρώσουν περισσότερα για τη δική τους άμυνα για να ελαφρύνουν την επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

«Οφείλουν πολλά χρήματα», είπε. Αλλά η συνέντευξη επικεντρώθηκε κυρίως στα πυρηνικά όπλα. Ο Τραμπ είπε ότι θέλει να διασφαλίσει ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ βρίσκεται στην «κορυφή» αναφέροντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μείνει πίσω στα πυρηνικά όπλα. Ανέφερε επίσης ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιλύσει την εθνική πρόκληση ασφάλειας που θέτει η Βόρεια Κορέα «πολύ εύκολα, αν το επιθυμήσει», αυξάνοντας ραγδαία την πίεσης στο Πεκίνο να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή για τη συγκράτηση των ολοένα και πιο πολεμοχαρών ενεργειών της Πιονγιάνγκ.

Στα πρώτα του σχόλια του σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ ρωτήθηκε για ένα tweet του Δεκεμβρίου στο οποίο είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να ενισχύσουν και να επεκτείνουν το πυρηνικό δυναμικό  τους «μέχρι την στιγμή που ο κόσμος θα έρθει στα συγκαλά του όσον αφορά πυρηνικά».

https://twitter.com/Reuters/status/834862177974632448/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

O Τραμπ δήλωσε στη συνέντευξη πως θα ήθελε να δει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, αλλά εξέφρασε την ανησυχία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «μείνει πίσω σχετικά με τη δυναμικότητα των πυρηνικών όπλων». «Εγώ είμαι ο πρώτος που θα ήθελα να δω … να μην έχει κανείς πυρηνικά όπλα, αλλά εμείς δεν πρόκειται ποτέ να μείνουμε πίσω από οποιαδήποτε χώρα, ακόμη και αν είναι μια φιλική χώρα, εμείς δεν πρόκειται ποτέ να μείνουμε πίσω όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια.»

«Θα ήταν υπέροχο, το όνειρο ότι καμία χώρα δεν θα έχει πυρηνικά όπλα, αλλά αν οι χώρες θα έχουν πυρηνικά, θα πάμε να βρισκόμαστε στην κορυφή», δήλωσε ο Τραμπ. Η Ρωσία έχει 7.000 πυρηνικές κεφαλές και οι Ηνωμένες Πολιτείες, 6.800, σύμφωνα με το Ploughshares Fund, μια ομάδα ενάντια στα πυρηνικά. «Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πολλά περισσότερα όπλα από ότι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουν την πυρηνική επίθεση η μια στην άλλη ή από άλλα πυρηνικά όπλα της χώρας», δήλωσε ο Daryl Kimball, εκτελεστικός διευθυντής της Ploughshares.

Η νέα συνθήκη περιορισμού στρατηγικών όπλων, γνωστή ως New START, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας προβλέπει ότι μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2018 και οι δύο χώρες να περιορίσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια των στρατηγικών πυρηνικών όπλων σε ισοδύναμα επίπεδα για 10 χρόνια. Η συνθήκη επιτρέπει τις δύο χώρες να μην έχουν περισσότερους από 800 ανεπτυγμένους και μη ανεπτυγμένους διηπειρωτικούς χερσαίους και υποθαλάσσιους εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων και βαρέα βομβαρδιστικά εξοπλισμένα για να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα.

Οι αναλυτές έχουν αμφισβητήσει κατά πόσον ο Τραμπ θέλει να καταργήσει New START ή θα αρχίσει την ανάπτυξη άλλων κεφαλών. Στη συνέντευξη, ο Τραμπ χαρακτήρισε τη New START ως «μια μονόπλευρη συμφωνία».

«Ακριβώς μια άλλη κακή συμφωνία για τη χώρα, ασχέτως αν αυτή είναι η New START ή αν είναι η συμφωνία του Ιράν … Εμείς θα ξεκινήσουμε να κάνουμε καλές συμφωνίες», είπε.

«Είμαστε πολύ εκνευρισμένοι με τον Ομπάμα»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για τον εκσυγχρονισμό, αξίας  $ 1 τρις, των βαλλιστικών υποβρύχιων πυραύλων, βομβαρδιστικών και χερσαίων πυραύλων. Ο Τραμπ κατήγγειλε επίσης ότι η ρωσική ανάπτυξη επίγειων πυραύλων cruise αποτελεί παραβίαση μιας συνθήκης του 1987 που απαγορεύει τους χερσαίους  αμερικανικούς και ρωσικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς.

«Για μένα, αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση», δήλωσε ο Τραμπ, ο οποίος είχε παρουσιάσει τη δυνατότητα αναθέρμανσης της σχέσης των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Ερωτηθείς αν θα θέσει το θέμα στον Πούτιν, ο Τραμπ είπε ότι θα το πράξει «αν και όποτε συναντηθούμε». Είπε ότι δεν είχε συνεδριάσεις που έχουν προγραμματιστεί ακόμα με τον Πούτιν. Στην ίδια συνέντευξη ο Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και ανέφερε ότι η επιτάχυνση ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα βρίσκεται μεταξύ των πολλών διαθέσιμων επιλογών. «Υπάρχουν συνομιλίες πολύ περισσότερο από αυτό» Τραμπ απάντησε όταν ρωτήθηκε για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. «Θα δούμε τι θα συμβεί. Αλλά είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, και η Κίνα μπορεί να την λήξει πολύ γρήγορα κατά τη γνώμη μου».

Η Κίνα κατέστησε σαφές ότι διαφωνεί με πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και έχει επανειλημμένα ζητήσει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και των παγκόσμιων δυνάμεων. Ωστόσο, οι προσπάθειες να αλλάξει η συμπεριφορά της Πιονγιάνγκ μέσω κυρώσεων έχει ιστορικά αποτύχει, σε μεγάλο βαθμό λόγω του φόβου της Κίνας ότι τα αυστηρά μέτρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευση του κράτους της Βόρειας Κορέας και θα στείλει μεγάλους αριθμούς προσφύγων κατά μήκος των συνόρων τους.

Ο Τραμπ δεν αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο συνάντησης με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάποτε στο μέλλον, υπό ορισμένες συνθήκες, ωστόσο θεωρείται ότι είναι πλέον πολύ αργά. «Είναι πολύ αργά. Είμαστε πολύ θυμωμένοι με ό,τι έχει κάνει, και, ειλικρινά, αυτό θα έπρεπε να έχει επιλυθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα», είπε. Σύμφωνα με ιαπωνικά δημοσιεύματα, η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να συζητήσει την ανάπτυξη ενός συστήματος πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ είναι γνωστή ως το Terminal High Altitude Area Defense ή THAAD, και το χερσαίο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Aegis στην ξηρά για να βελτιώσει την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τους βαλλιστικούς πυραύλους από τη Βόρεια Κορέα.