Ο Tουσκ δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Πολωνίας

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαίκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στη σύνοδο των G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας. [Ευρωπαϊκό Συμβούλιο]

Δεν θα τρέξει για την προεδρία της Πολωνίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2020, ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Επί μήνες, η πιθανότητα επιστροφής του στην πολωνική πολιτική ήταν ένα από τα πιο συζητημένα θέματα στην Πολωνία. Ωστόσο, ο Τουσκ αποφάσισε ότι η χώρα χρειάζεται «έναν υποψήφιο, ο οποίος δεν έχει επιβαρυνθεί με ένα σάκο δύσκολων, μη δημοφιλών αποφάσεων». «Έχω επιβαρυνθεί με τέτοια βάρη από τότε που ήμουν πρωθυπουργός», δήλωσε ο Τουσκ.

Γιατί πήρε ο Tusk αυτή την απόφαση; Πρώτον, το ποσοστό δημοτικότητας του είναι ακόμα χαμηλό. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι χαμηλότερο ακόμη και από τον Jarosław Kaczyński – τον παλιό του εχθρό και τρέχοντα de facto ηγέτη της Πολωνίας.

Η EURACTIV Πολωνίας δήλωσε ότι, σύμφωνα με το κοινό, ο χρόνος του Tusk ως πρωθυπουργού εξακολουθεί να θεωρείται είτε αλλοιωμένος από σκάνδαλα είτε καθορισμένος από έλλειψη οποιουδήποτε οράματος εκτός από την ανάπτυξη έργων μεγάλης κλίμακας που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Δεύτερον, ο Tusk λέγεται ότι έχει αναθέσει εσωτερικές δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδειξαν ότι οι Πολωνοί δεν ήθελαν την επιστροφή του, και δεν του έδιναν ιδιαίτερα μεγάλη ευκαιρία εναντίον του Andrzej Duda, του σημερινού προέδρου.

Ως εκ τούτου, ο Tusk δεν είχε την πρόθεση να επιστρέψει απλά και μόνο για να αποτύχει και να εκθέσει τον εαυτό του και την οικογένειά του σε βάναυσες επιθέσεις από το PiS και τη δημόσια τηλεόραση που ανήκει στο PiS. Τέλος, ίσως να έχει αποφασίσει ότι ένας πολιτικός που δεν επιβαρύνεται με αποφάσεις του παρελθόντος και θεωρείται πιο μετριοπαθής και επομένως αποδεκτός για το κεντρώο και δεξιό εκλογικό σώμα μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες κατά του Duda.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα για μια αντιπολίτευση, η οποία έχει υπολογίσει στην επιστροφή του για πολύ καιρό;

Για το παλιό του κόμμα PO (EPP), αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διεξάγει τις δικές του λεγόμενες προκριματικές εκλογές κόμματος, ένα σχέδιο που προωθήθηκε από τον ηγέτη του κόμματος Grzegorz Schetyna αλλά βρίσκει αντίθετους πολλούς στο κόμμα. Εάν, ωστόσο, το κόμμα αποφασίσει να προχωρήσει με αυτό το σχέδιο, το φαβορί για τη νίκη θα είναι ο Małgorzata Kidawa-Błońska.

Υπάρχει όμως και μια άλλη πρόταση που υποβλήθηκε από τον Władysław Kosiniak-Kamysz (PSL/EPP), ο οποίος ήδη ξεκίνησε την εκστρατεία του. Πρότεινε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να διεξαγάγει προκριματικές εκλογές μαζί με το ΡΟ και κατ ‘αυτόν τον τρόπο, ο κεντρώος πολιτικός θα έχει έναν υποψήφιο για εκλογές. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τον Kosiniak-Kamysz, καθώς είναι λιγότερο γνωστός από την Kidawa-Błońska, αλλά αν κερδίσει, το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να την στηρίξει.

Είναι ενδιαφέρον ότι, πριν από λίγους μήνες, ο Ντόναλντ Τουσκ, λέγεται ότι υποστήριζε σιωπηρά τη σταθερή του άνοδο στη πολωνική πολιτική και ακόμη και την προεδρική υποψηφιότητα.

Στα αριστερά, ο δημοφιλής προοδευτικός ηγέτης της Wiosna (S&D) Robert Biedrońa δημοσίευσε ένα tweet κάνοντας υπόνοιες για την ετοιμότητα του Tusk να τρέξει. Επισήμως, όμως, η Αριστερά (της οποίας η Wiosna είναι μέρος) δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για τον υποψήφιο της.

Πηγές του ΕΛΚ ανέφεραν στη EURACTIV ότι «είναι παραπάνω από σίγουρο» ότι ο Τουσκ θα τρέξει για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Φήμες λένε ότι ο Manfred Weber ενδιαφέρθηκε επίσης για τη θέση, αλλά του ζητήθηκε να μην τρέξει εναντίον του Tusk.

Η EURACTIV έμαθε επίσης ότι υπάρχει συνεχής μάχη στο EPP, μεταξύ του Weber και της ομάδας του σημερινού επικεφαλής του ΕΛΚ, Joseph Daul. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Weber πιστεύει ότι η ομάδα του Daul δεν ήταν αρκετά υποστηρικτική κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξάλλου, υπάρχουν συνεχιζόμενες μάχες για τη θέση του Γενικού Γραμματέα που κατέχει επί του παρόντος ο Ισπανός Antonio López.

 

Επιμέλεια: Σαράντης Μιχαλόπουλος, Euractiv.com

X