Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αντιμέτωπος με την εισαγγελία

O Aυστριακός καγκελάριος θα χρειαστεί άλλου είδους προστασία αν τελικά βρεθεί κατηγορούμενος. [EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA]

Η Εισαγγελία Οικονομικών Υποθέσεων και Διαφθοράς (WKStA) ξεκίνησε έρευνες εναντίον του Καγκελαρίου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και άλλων εννέα προσώπων που ανήκουν στον στενό του κύκλο για κατηγορίες δωροδοκίας, παραβίασης εμπιστοσύνης και διαφθοράς.

Την Τετάρτη, οι αυστριακές αρχές κατά της διαφθοράς εισέβαλαν στα κεντρικά κόμματα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος ÖVP, στο υπουργείο Οικονομικών και στην καγκελαρία αναζητώντας περαιτέρω στοιχεία για τις φερόμενες ως παράνομες συμπεριφορές.

Οι ύποπτοι περιλαμβάνουν στενούς συνεργάτες του Κουρτς καθώς και τον ιδιοκτήτη ενός από τα μεγαλύτερα ταμπλόιντ μέσα της χώρας.

Ο ίδιος ο Κουρτς ερευνάται από την εισαγγελία για παραβίαση εμπιστοσύνης και συνέργεια στη δωροδοκία. Οι κατηγορίες χρονολογούνται από το 2016 όταν ο Κουρτς ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, το υπουργείο Οικονομικών πλήρωσε για δημοσκοπήσεις που έφερναν τον Κουρτς σε ευνοϊκή θέση με χρήματα των φορολογούμενων. Επιπλέον, οι αρχές κατά της διαφθοράς υποπτεύονται ότι ένα από τα μεγαλύτερα αυστριακά ΜΜΕ έλαβε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ σε διαφημιστικά χρήματα σε αντάλλαγμα για δημοσιογραφική κάλυψη, που ήταν ευνοϊκή για τον Κουρτς.

Ο Κουρτς αρνήθηκε τις κατηγορίες. «Δεν καταλαβαίνω γιατί υποτίθεται ότι είμαι πάντα υπεύθυνος για κάθε αδίκημα», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην αυστριακή τηλεόραση. Το Λαϊκό Κόμμα προσπάθησε να αντιστρέψει το κλίμα και κατηγόρησε τις αρχές κατά της διαφθοράς ότι προσπάθησαν σκόπιμα να βλάψουν τη φήμη του συντηρητικού κόμματος.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Αουγκούστ Βέγκινγκερ είπε ότι θα πολεμήσουν τις «μυριάδες ψευδείς ισχυρισμούς» με κάθε πολιτικό και νομικό μέσο που διαθέτουν.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν έκτακτη κοινοβουλευτική σύνοδο και κάλεσαν τον Κουρτς να παραιτηθεί. Οι Πράσινοι, που βρίσκονται σε κυβερνητικό συνασπισμό με το ÖVP, παρέμειναν επιφυλακτικοί ως προς το θέμα. «Έχω την απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη», δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης των Πράσινων, Ζίγκριντ Μάουρερ.