Ο Renzi παραιτείται, μάχη για το ποιος θα κυβερνήσει την Ιταλία

elezioni-10-2 [Today.it]

Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi παραιτήθηκε τη Δευτέρα 5 Μαρτίου από την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) μετά από μια οδυνηρή εκλογική ήττα, αλλά υποσχέθηκε ότι το κόμμα του δεν θα συνάψει συμφωνίες με αντι-εξουσιαστικά κόμματα τα οποία ευνόησαν οι ψηφοφόροι.

Το PD έλαβε σχεδόν το 19% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, το χειρότερο αποτέλεσμά από τη δημιουργία του κόμματος το 2007, παρότι το Δημοκρατικό Κόμμα είχε προεδρεύσει μιας μέτριας ανάκαμψης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Νικημένος από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και από έναν κεντροδεξιό συνασπισμό που κυριαρχείται από την ευρωσκεπτική Λέγκα, ο Renzi αναγνώρισε την ήττα του από το αρχηγείο του PD στη Ρώμη.

“Είναι προφανές ότι θα αφήσω την ηγεσία του PD”, δήλωσε ο Renzi, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε από πρωθυπουργός το 2016, όταν οι Ιταλοί ψήφισαν εναντίον του στο συνταγματικό δημοψήφισμα, αλλά επέστρεψε ως επικεφαλής του PD.

Είπε ότι δεν θα παραιτηθεί μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση και ότι εν τω μεταξύ το κόμμα του θα αποφύγει τις συνομιλίες για συνασπισμό οι οποίες είναι απαραίτητες καθώς κανένα κόμμα ή συμμαχία δεν συγκέντρωσε τις απαραίτητες ψήφους για διαμόρφωση αυτόνομης κυβέρνησης.

«Ο ιταλικός λαός μας ζήτησε να είμαστε στην αντιπολίτευση και εκεί θα βρισκόμαστε», δήλωσε ο Renzi. «Δεν πρόκειται ποτέ να σχηματίσουμε κυβέρνηση με αντιεξουσιαστικές δυνάμεις».

Πανηγυρισμοί

Τόσο η Λέγκα όσο και το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) δήλωσαν ότι η ψήφος της Κυριακής τους δίνει εντολή να ηγηθούν του ιταλικού έθνους.

Ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι είχε «το δικαίωμα και το καθήκον» να σχηματίσει κυβέρνηση μετά την επιτυχία του εντός του δεξιού συνασπισμού.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο κέρδισε το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μεμονωμένο κόμμα, ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν ο νικητής. Ο ηγέτης του  κόμματος, Luigi Di Maio, δήλωσε ότι είχε την «ευθύνη» να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αντι-μεταναστευτικές υποσχέσεις

Με την πλειοψηφία των ψηφοδελτίων να έχουν καταμετρηθεί, η Λέγκα είναι το κυρίαρχο κόμμα στον κεντροδεξιό συνασπισμό, ο οποίος κέρδισε περίπου το 37% εκ του συνόλου των ψήφων.

Το κόμμα του Σαλβίνι παρουσίασε αύξηση στις δημοσκοπήσεις έχοντας υποσχεθεί να κλείσει τους καταυλισμούς των Ρομά, να εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και να αντιμετωπίσει αυτό που ονομάζει “κίνδυνο” του Ισλάμ.

Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από το M5S, το οποίο κέρδισε το 32% των ψήφων, και έχει συγκεντρώσει στήριξη από τους Ιταλούς που είναι αγανακτισμένοι με τα παραδοσιακά κόμματα και την έλλειψη οικονομικών ευκαιριών.

Το M5S είχε προηγουμένως αρνηθεί να ευθυγραμμιστεί με άλλα κόμματα, τα οποία θεωρεί ότι αποτελούν μέρος ενός “διεφθαρμένου” συστήματος.

Όμως, ο Di Maio δήλωσε ότι το κόμμα του τώρα «αισθάνεται την ευθύνη να διαμορφώσει κυβέρνηση». Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι “ανοιχτός για συζήτηση με όλους τους πολιτικούς παράγοντες”.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouTrend, το M5S αναμενόταν να κερδίσει 231 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 115 στη Γερουσία. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να διαμορφώσει πλειοψηφία είτε με τη Λέγκα, τη Forza Italia ή με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Ο Σαλβίνι απέκλεισε γρήγορα την προοπτική σχηματισμού συνασπισμού με το M5S. «Ο.Χ.Ι – Όχι» υπογράμμισε τρεις φορές στους δημοσιογράφους.

Εκτός από τον Renzi, ο Μπερλουσκόνι, ήταν ένας από τους μεγάλους ηττημένους στις εκλογές. Το κόμμα του Forza Italia κατρακύλησε στο 14%.

Ο Nigel Farage, συνεχάρη το M5S, συμμάχους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «για την νίκη στις κάλπες» ως το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόμμα της Ιταλίας.

Η Marine Le Pen, ηγέτης του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, δήλωσε στο Twitter ότι ήταν μια «κακή νύχτα» για την ΕΕ.