Ο Ορμπάν αποκαλεί την «εθνική ομοιογένεια» απαραίτητη για την επιτυχία

Ορμπάν: «δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την αλλαγή του θεμελιώδους εθνικού χαρακτήρα της χώρας» [European Council]

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε χθες (28 Φεβρουαρίου) ότι η «εθνική ομοιογένεια» είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιτυχία της χώρας, σε μια νέα του δριμεία επίθεση εναντίον της εισροής εργαζόμενων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

Απευθυνόμενος στο ουγγρικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Βουδαπέστη, ο Ορμπάν είπε ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιώσει την οικονομική ανάπτυξη και «να ενισχύσει την αξία» της «πατρίδας».

Ο πληθυσμός της Ουγγαρίας, όπως και εκείνος πολλών ευρωπαϊκών εθνών, είναι ένα μείγμα από διαφορετικές εθνοτικές καταγωγές, αλλά ο Ορμπάν, του οποίου το κόμμα Fidesz είναι συνδεδεμένο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), δήλωσε ότι αυτή η πολυμορφία «είναι μέσα σε μια ορισμένη ζώνη εθνοτικά … εντός ενός πολιτισμού». Ο Ορμπάν, θαυμαστής του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αποκαλέσει το κύμα των κυρίως μουσουλμάνων μεταναστών στην Ευρώπη από το 2015, μια απειλή για την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της ηπείρου και έχει κατασκευάσει στα σύνορα φράχτες για να προσπαθήσει να τους κρατήσει εκτός.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας «δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την αλλαγή του θεμελιώδους εθνικού χαρακτήρα της χώρας», είπε.

«Αυτό δεν θα ενισχύσει την αξία της χώρας, αλλά αντιθέτως θα την υποβαθμίσει και θα την οδηγήσει στο χάος». Ισχυρίστηκε επίσης ότι η περιορισμένη ποικιλομορφία είναι πολιτιστικά σημαντική, διότι «το πρόβλημα των παράλληλων κοινωνιών είναι ανεπιθύμητο», μια νύξη για τις ανησυχίες ότι οι κοινωνίες δεν μπορούν να ενσωματώσουν τους μετανάστες γιατί αυτό το γεγονός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας. Η Ουγγαρία, μέλος της ΕΕ, με ποσοστό ανεργίας- μόλις πάνω από 4% το οποίο είναι ποσοστό ρεκόρ, αντιμετωπίζει μια οξεία έλλειψη εργαζομένων, με πολλούς εργοδότες να υποστηρίζουν ότι αγωνίζονται για την πλήρωση κενών θέσεων.

Αλλά ο Ορμπάν προειδοποίησε ενάντια στην καταφυγή στους αποκαλούμενους «φιλοξενούμενους εργάτες», λέγοντας ότι θα τους στηρίξει μόνο σε ad-hoc βάση για βραχυπρόθεσμες συμβάσεις.

«Δεν θα ήθελα να δω τη διολίσθηση της χώρας σε μια κατάσταση όπου χαμηλής ειδίκευσης εργασίες θα εκτελούνται μόνο από τους ξένους», είπε. «Εμείς οι ίδιοι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά που απαιτείται για να κρατήσει τη χώρα μας σε εξέλιξη, από την καθαριότητα στις τουαλέτες μέχρι και την πυρηνική επιστήμη», είπε.

Δεύτερος συνοριακός φράχτης

Η Ουγγαρία έχει αρχίσει την κατασκευή ενός δεύτερου φράχτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της με την Σερβία, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, τη Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου), μια κίνηση που ενδέχεται να οξύνει την κριτική από ορισμένους από τους εταίρους της χώρας στην ΕΕ.

X