Ο Ολάντ ξεκινά περιοδεία για την προώθηση Ευρωπαϊκού στρατού

Ο Γάλλος πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει αυτές τις επισκέψεις για να «επιμείνει σε θέματα ασφάλειας και άμυνας», εν όψει της συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβα το Σεπτέμβριο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε την Πορτογαλία την Τρίτη (19 Ιουλίου) και στη συνέχεια θα σταματήσει στην Ιρλανδία την Πέμπτη (21 Ιουλίου) σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα θεμέλια της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενης της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει EurActiv Γαλλίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ αναγκάστηκε να διακόψει την προγραμματισμένη ευρωπαϊκή περιοδεία του, μετά την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια κατά τη διάρκεια εορτασμών για την Ημέρα της Βαστίλης την περασμένη Πέμπτη (14 Ιουλίου).

Ο Γάλλος ηγέτης είχε αρχικά προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Βιέννη, την Πράγα και τη Μπρατισλάβα, καθώς και τις πρωτεύουσες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Ωστόσο, αυτές οι επίσημες επισκέψεις αναβλήθηκαν μετά την επίθεση με φορτηγό στην πόλη της Γαλλικής Ριβιέρας η οποία κόστισε τη ζωή σε 84 ανθρώπους.

«Οι επισκέψεις στη Λισσαβόνα  την Τρίτη και στο Δουβλίνο την Πέμπτη (21 Ιουλίου) είναι πλέον επισκέψεις εργασίας για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής στη Μπρατισλάβα για το μέλλον της Ευρώπης το Σεπτέμβριο, δεν είναι οι επίσημες επισκέψεις που είχαν αρχικά προγραμματιστεί», δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου.

Ευρωπαϊκή αμυντική αλληλεγγύη

Οι δύο επισκέψεις του Προέδρου του Ολάντ θα επικεντρωθούν στην ευρωπαϊκή αμυντική αλληλεγγύη, ένα θέμα το οποίο μπλοκάρει εδώ και χρόνια η Βρετανία.

Αξιωματούχοι στο Παρίσι πιστεύουν ότι απόψεις ενάντιες σε αυστηρότερη αμυντική συνεργασία της ΕΕ θα μπορούσαν να αλλάξουν τώρα που οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το δημοψήφισμα τον περασμένο μήνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει αυτές τις επισκέψεις για να «επιμείνει σε θέματα ασφάλειας και άμυνας», εν όψει της συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβα το Σεπτέμβριο, κατά την οποία οι ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να βρουν νέους τρόπους για την ανάκαμψη της ΕΕ μετά το σοκ του Brexit, όπως ανέφεραν Γάλλοι αξιωματούχοι.

Την Τρίτη (19 Ιουλίου) ο Ολάντ συναντήθηκε στην Πορτογαλία με τον Πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σούστα και με τον Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

«Οι συζητήσεις αυτές, όμως, θα συνεχιστούν όλο το καλοκαίρι», δήλωσε συνοδός του προέδρου. Στόχος του Παρισιού είναι να δώσει νέα πνοή στην ευρωπαϊκή συζήτηση ενόψει της συνόδου στη Μπρατισλάβα.

Οι επανειλημμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και η πληθώρα επικρίσεων που εκφράστηκαν σχετικά με το χειρισμό της απειλής της τρομοκρατίας από την γαλλική κυβέρνηση έχουν ωθήσει το ακανθώδες θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.

Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επίσης δώσει μεγαλύτερο περιθώριο για επανέναρξη του σχεδίου. Για χρόνια το Λονδίνο μπλόκαρε οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση μιας στενότερης ένωσης.

Μετά από μακρόχρονη ουδέτερη στάση στο θέμα του ευρωπαϊκού στρατού, η Γερμανία δημοσίευσε τελικά μια λευκή βίβλο για το θέμα.

Την ημέρα μετά από την επίθεση της Νίκαιας, ο Ολάντ ανακοίνωσε «γαλλική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας», σε συνεργασία με τη Γερμανία.

Οι στόχοι της Γαλλίας είναι αρκετά σαφείς. Το Παρίσι ελπίζει σε μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων σχετικά με την έρευνα, αλλά και στο σχηματισμό ευρωπαϊκών εταιρικών σχέσεων στον τομέα της βιομηχανίας και της άμυνας.

«Η ενίσχυση των συνεργαζόμενων χωρών, ιδίως στην Αφρική» αποτελεί έναν άλλο τομέα προτεραιότητας για την ευρωπαϊκή συνεργασία, σύμφωνα με μια πηγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια συνάντηση με την Πορτογαλία θα μπορούσε να είναι επωφελής λόγω του αποικιακού παρελθόντος της χώρας και των ισχυρών δεσμών της με την Αφρική. Η Λισσαβόνα ήταν ένας από τους εταίρους που παρείχαν στρατιωτική βοήθεια στο Παρίσι, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις τον Νοέμβριο του 2015.

X