Ο Νετανιάχου επικρίνει την ευρωπαϊκή «στήριξη» σε αντι-ισραηλινές οργανώσεις

Η Φεντερίκα Μογκερίνι με τον Βενιαμίν Νετανιάχου. [European Commission]

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή (31 Ιουλίου) ότι η κυβέρνησή του διερευνά την υποστήριξη ευρωπαϊκών κρατών σε ομάδες που δρουν, όπως είπε, εναντίον του Ισραήλ, κάνοντας ειδική αναφορά στη Γαλλία.

Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι έρευνα «διαπίστωσε υποστήριξη από ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, σε διάφορες οργανώσεις που ασχολούνται με την υποκίνηση και την έκκληση για μποϊκοτάζ κατά της χώρας του και δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ».

«Θα ολοκληρώσουμε την έρευνα και θα υποβάλλουμε τα πορίσματά της στη γαλλική κυβέρνηση», δήλωσε ο Νετανιάχου, χωρίς να κατονομάζει κάποια οργάνωση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι καταδικάζουν τακτικά την υποστήριξη από ξένες κυβερνήσεις σε αριστερές ΜΚΟ, οι οποίες επικρίνουν τις πολιτικές της χώρας σχετικά με τους Παλαιστινίους.

Στα μέσα Ιουλίου, το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε νόμο ο οποίος θεωρείται ότι στοχεύει  αριστερές ομάδες που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και ο οποίος αναγκάζει τις ΜΚΟ που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής τους από ξένα κράτη να το δηλώνουν.

Ο Νετανιάχου έκανε, επίσης, αναφορά στην ανακοίνωση της Γαλλίας την Παρασκευή ότι θα εξετάσει μια προσωρινή απαγόρευση ξένων χρηματοδοτήσεων για τζαμιά μετά από μια σειρά τζιχαντιστικών επιθέσεων.

«Έχουμε επίσης ενοχληθεί από τέτοιου είδους δωρεές σε οργανώσεις οι οποίες αρνούνται το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ», είπε.

Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα κίνημα μποϊκοτάζ λόγω της σχεδόν 50ετούς κατοχής της Δυτικής Όχθης.

Ωστόσο, ορισμένοι κατηγορούν το κίνημα αντισημιτισμού.

Από τον Οκτώβριο, η βία στην περιοχή έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 218 Παλαιστινίων και 34 Ισραηλινών.

Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αγανάκτηση των Παλαιστινίων με την ισραηλινή κατοχή και τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, η πλήρης έλλειψη προόδου στις ειρηνευτικές προσπάθειες και η κατακερματισμένη ηγεσία τους τροφοδότησαν την αναταραχή.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η υποκίνηση από παλαιστίνιους ηγέτες και τα μέσα ενημέρωσης είναι η κύρια αιτία της βίας.