Ο Μπαρνιέ θέλει να είναι «χρήσιμος» στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή

[Olivier Hoslet/EPA/EFE]

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, δήλωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τον Manfred Weber ως υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ταυτόχρονα θέλει να είναι «χρήσιμος» στο επόμενο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Ο Μπαρνιέ επισκέφθηκε το Ζάγκρεμπ στις 8 Μαΐου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς. Και οι δύο συμμετείχαν σε διάλογο με τους πολίτες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Ερωτηθείς από την EURACTIV Κροατίας για το ρόλο του στην επόμενη Κομισιόν, ο Μπαρνιέ δήλωσε νευρικά ότι θέλει «να είναι χρήσιμος στην επόμενη Επιτροπή», αλλά ότι «δεν είναι στην εκστρατεία».

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της ΕURACTIV.com.

Δεν αποτελεί ψέμα το ότι κυκλοφόρησε το όνομά του στους κύκλους των Βρυξελλών ως δυνητικός διάδοχος του Jean-Claude Juncker, ιδίως μετά από την αυστηρή γραμμή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι της ΕΕ έχουν αντιταχθεί ανοιχτά στην υποψηφιότητα του Weber και θα χρειαστούν και οι δύο πολιτικές ομάδες για την επίτευξη της πλειοψηφίας στην επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Željko Trkanjec του EURACTIV.hr, θα ήταν δύσκολο η προσπάθεια του Μπαρνιέ να συναντήσει αντίσταση από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Μιλώντας στο Μόναχο την Τρίτη, ο Μπαρνιέ επικεντρώθηκε κυρίως στο Brexit, αλλά στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες, οι οποίοι, κατά την άποψή του, είναι κρίσιμοι για το μέλλον της ΕΕ: ​​ η μετανάστευση, η οικονομία -ιδίως η αντιμετώπιση των τεχνολογικών ανακατατάξεων, μια  «πράσινη» νέα συμφωνία και η άμυνα και ασφάλεια.

«Αν ενεργήσουμε μόνοι, βγαίνουμε έξω από το τραπέζι […] και θα γίνουμε σίγουρα θεατές του μέλλοντος μας, του δικού μας πεπρωμένου. Και δεν ασχολούμαι με την πολιτική για να μείνω θεατής, έτσι; Πρέπει να ενεργήσουμε». (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)