Ο Μπάιντεν προσκαλεί περίπου 110 χώρες σε εικονική σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία

Η πρόσκληση απευθυνόταν στους περισσότερους δυτικούς συμμάχους, αλλά όχι στην Ουγγαρία και στην Τουρκία, σύμφωνα με κατάλογο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. [Pool/EPA/EFE]

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε περίπου 110 χώρες σε μια εικονική σύνοδο κορυφής για τη δημοκρατία τον Δεκέμβριο. Η πρόσκληση απευθυνόταν στους περισσότερους δυτικούς συμμάχους, αλλά όχι στην Ουγγαρία και στην Τουρκία, σύμφωνα με κατάλογο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τρίτη (23 Νοεμβρίου).

Η Κίνα, ο κύριος αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έχει προσκληθεί. Η Ταϊβάν όμως προσκλήθηκε, γεγονός που κινδυνεύει να εξοργίσει το Πεκίνο. Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, λείπει επίσης από τον κατάλογο των συμμετεχόντων.

Από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, μόνο το Ισραήλ και το Ιράκ θα λάβουν μέρος στη διαδικτυακή διάσκεψη, που έχει προγραμματιστεί για τις 9-10 Δεκεμβρίου.

Το Ιράκ, η Ινδία και το Πακιστάν έχουν προσκληθεί, ενώ οι παραδοσιακοί Άραβες σύμμαχοι των ΗΠΑ – Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν είναι.

Ο Μπάιντεν προσκάλεσε τη Βραζιλία, παρόλο που ο ακροδεξιός πρόεδρός της, Ζαΐρ Μπολσονάρο, έχει επικριθεί ως αυταρχικά διακείμενος και ήταν σταθερός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουγγαρία του Όρμπαν εκτός

Στην Ευρώπη, η Πολωνία προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής παρά την επίμονη έντασή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ουγγαρία, της οποίας ηγείται ο σκληροπυρηνικός εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, δεν προσκλήθηκε.

Στην Αφρική, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Νότια Αφρική, η Νιγηρία και ο Νίγηρας περιλαμβάνονται στον κατάλογο των χωρών.

Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι η Σερβία δεν θα προσκληθεί, το όνομα της χώρας εμφανίζεται στον κατάλογο.

Ανακοινώνοντας τη σύνοδο κορυφής τον Αύγουστο, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η συνάντηση θα «φέρει δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες σε τρία κύρια θέματα: υπεράσπιση της δημοκρατίας κατά του αυταρχισμού, καταπολέμηση της διαφθοράς και προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».