Ο Μακρόν πιέζει για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη

[EPA-EFE/IAN LANGSDON]

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μίλησε με τον Αιγύπτιο ηγέτη Abdel Fattah al-Sisi σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, ζητώντας «πολύ σύντομα» κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, ανέφερε η γαλλική προεδρία την Κυριακή (4 Αυγούστου).

«Η σταθερότητα και η μακρά ειρήνη συνδυάζονται με σεβασμό στην ατομική αξιοπρέπεια και το κράτος δικαίου και η αναζήτηση της σταθερότητας δεν μπορεί να διαχωριστεί από το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Sisi, η οποία επικεντρώθηκε στις καταχρήσεις εξουσίας εκ μέρους της Αιγύπτου.

Η Γαλλία τα τελευταία χρόνια κατέστη ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Αίγυπτο, η οποία αγόρασε γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και στρατιωτικούς δορυφόρους σε συμφωνία ύψους άνω του 1 δισ. Ευρώ καθώς και συμφωνία ύψους 5,2 δισ. Ευρώ το 2015 για την αγορά μαχητικού Rafale,πυραύλων και φρεγάτας.

Ο Μακρόν έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν αυξανόμενη κριτική στη χώρα του για τη σιωπή του σχετικά με τα αρχεία της Αιγύπτου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πιο πρόσφατα, για την καταστολή ενός κινήματος για τα εργατικά δικαιώματα σε ναυπηγείο του Αιγυπτιακού Ναυτικού, σε συνεργασία με μια γαλλική αμυντική εταιρεία.

Μετά από συνάντηση με τον Sisi λίγο μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν ήταν δική του υποχρέωση να «κάνει μάθημα» στον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Sisi υπερασπίστηκε τις ενέργειες της διοίκησής του, λέγοντας ότι «η Αίγυπτος δεν προχωρά μέσω των bloggers. Προχωράει μέσα από την εργασία, την προσπάθεια και την επιμονή των γιων της », είπε.

Οι Μακρόν και o Sisi συζήτησαν για τη Λιβύη «με σκοπό να υποστηρίξουν πολύ σύντομα το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός και έναν ανανεωμένο διάλογο» μεταξύ του Πρωθυπουργού της Λιβύης, Fayez al-Sarraj και του ισχυρού Khalifa Haftar, όπως δήλωσε η προεδρία.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Ghassan Salame πρότεινε κατάπαυση του πυρός για τη μουσουλμανική εορτή του Eid al-Adha, η οποία ξεκινάει γύρω στις 11 Αυγούστου και ζήτησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σχεδόν 1.100 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν από τότε που ο Haftar, με έδρα την ανατολική Λιβύη, ξεκίνησε επίθεση κατά της πρωτεύουσας της Τρίπολης στις 4 Απριλίου.

Το Παρίσι επιδιώκει να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής στην κρίση της Λιβύης, φοβούμενο τα αποσταθεροποιητικά του αποτελέσματα στην περιοχή του Σαχέλ της Αφρικής.

Η Αίγυπτος, βασικός υποστηρικτής του Haftar, ανησυχεί για τη σύγκρουση καθώς έχει μακρά σύνορα με τη Λιβύη.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση στη Λιβύη», δήλωσε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini σε δήλωση της την Παρασκευή (2 Αυγούστου).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε επίσης τις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης να καθιερώσουν μόνιμη εκεχειρία και να επιστρέψουν στις συνομιλίες με επικεφαλής τον ΟΗΕ, ώστε να προετοιμαστούν για γρήγορες εκλογές.

X