Ο Macron φτιάχνει “φίλους και εχθρούς” λίγο πριν τις ευρωεκλογές

[amna.gr]

Η έκκληση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron «για μια ευρωπαϊκή ανανέωση» προκάλεσε μικτές αντιδράσεις. Κάποιοι επαίνεσαν τις προτάσεις του για μεταρρύθμιση της ΕΕ, αλλά άλλοι κράτησαν απόσταση ή κατηγόρησαν τον Macron ως μη ρεαλιστή που χρησιμοποιεί την Ευρώπη για τους δικούς του πολιτικούς στόχους.

Στην Ανατολική Ευρώπη, ο Macron σίγουρα έδωσε το έναυσμα για τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Παρά το ότι κυρίως διαφωνούν με τον Macron, ορισμένες χώρες του Visegrad θεώρησαν την παρέμβασή του ως ευκαιρία να ανοίξει η πολυαναμενόμενη συζήτηση για την Ευρώπη.

Προφανώς, σύμφωνα με αυτούς, αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερη, αλλά μάλλον λιγότερη Ευρώπη.

Ο Μακρόν έκανε πανευρωπαϊκή έκκληση για «ευρωπαϊκή αναγέννηση»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε έκκληση τη Δευτέρα 4 Μαρτίου προς όλους τους Ευρωπαίους να ξεκινήσουν εκ νέου το “σχέδιο ΕΕ”, διοργανώνοντας διάσκεψη «χωρίς ταμπού» πριν από το τέλος του έτους που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε …

Στη Γερμανία, ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές, Manfred Weber, χαιρέτισε την πρόταση Macron για τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ με την εγκατάλειψη, για παράδειγμα, της προϋπόθεσης ομοφωνίας κατά τη λήψη αποφάσεων πολιτικής για τις εξωτερικές υποθέσεις. Ομοίως, ο υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas είπε στον Tagesspiegel ότι η πρόταση του Macron ήταν έγκαιρη σε σχέση με τις ευρωεκλογές: «Ο Macron δίνει πολύτιμη ώθηση», ανέφερε.

Σε αντίθεση με τους πολιτικούς, ο γερμανικός επιχειρηματικός τομέας είπε «Nein» στον Macron. Το Οικονομικό Συμβούλιο, το οποίο έχει δεσμούς με το κεντροδεξιό CDU και αντιπροσωπεύει πάνω από 11.000 επιχειρήσεις, δήλωσε ότι ο Macron μπορεί να μιλά για ελευθερία, αλλά στην πραγματικότητα μιλάει για περισσότερα θεσμικά όργανα, γραφειοκρατία και προστατευτισμό. «Οι ιδέες του Macron για την Ευρώπη διαμορφώνονται από κανονισμούς, απαγορεύσεις, προστατευτισμό και νέους θεσμούς», ανέφερε σε ανακοίνωση του.

Η ανοικτή επιστολή του Macron έλαβε σιωπηλή απάντηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πολιτικούς και σχολιαστές να επικεντρώνονται στην τελευταία κριτική του για το Brexit και όχι στα σχέδια μεταρρύθμισης της ΕΕ. Ο Henry Newman, διευθυντής του think-tank Open Europe, το οποίο βρίσκεται κοντά σε πολλούς υπουργούς των Συντηρητικών, προειδοποίησε το Macron ότι «η αλαζονεία σας κινδυνεύει να οξύνει τα προβλήματα της Ευρώπης και όχι να τα επιλύσει, προωθείτε τη διαίρεση και όχι την αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Για μια ευρωπαϊκή Αναγέννηση

Του Εμμανουέλ Μακρόν, Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας

Πολίτες της Ευρώπης,

Αν παίρνω την ελευθερία να απευθυνθώ απευθείας σε σας, δεν είναι μόνο στο όνομα της ιστορίας και των αξιών που μας ενώνουν. Είναι γιατί είναι απόλυτη ανάγκη. Σε μερικές εβδομάδες, οι ευρωπαϊκές …

Για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η έκκληση του Macron είναι μια ευκαιρία να αναδειχθούν σαφείς γραμμές μεταξύ δύο αντιτιθέμενων στρατοπέδων πριν από τις εκλογές της ΕΕ τον Μάιο. Ένα bras de fer ανάμεσα σε δύο διαφορετικές πτυχές του ευρωπαϊκού μέλλοντος.

Ο Macron πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Προστασία των Δημοκρατιών», τη μεταρρύθμιση της ζώνης Σένγκεν (τόσο των αυστηρών συνοριακών ελέγχων όσο και της αλληλεγγύης) και την αλλαγή στη Συνθήκη.

Στην Πολωνία, ο Ryszard Legato, βουλευτής από το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), δήλωσε ότι οι προτάσεις Macron έδειξαν ότι «η άλλη πλευρά» – που σημαίνει φιλελεύθεροι ή αριστεροί – ήταν «σε κατάσταση πανικού», προσθέτοντας ότι η ιδέα του Γάλλου Προέδρου περί του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Προστασία των Δημοκρατιών» ακούγεται τρομακτική».

Κανένας πολωνός πολιτικός της αντιπολίτευσης δεν έχει αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα μέχρι τώρα, αλλά ο Πολωνός επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ συμφώνησε με τον γάλλο ηγέτη και ανέφερε ότι «όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν κατά τη διάρκεια και μετά τις ευρωεκλογές. Η αναγέννηση της Ευρώπης πρέπει να αρχίσει τώρα».

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babiš, δήλωσε ότι οι προτάσεις ήταν «απολύτως απομακρυσμένες από την πραγματικότητα». «Έχω παρατηρήσει ότι όταν η Γαλλία λέει« περισσότερη Ευρώπη », στην πραγματικότητα σημαίνει περισσότερη Γαλλία. Αλλά αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Είμαστε όλοι ίσοι στην Ευρώπη», είπε.

Στη Σλοβακία, ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός Peter Pellegrini επαίνεσε τις προτάσεις Macron, ενώ το συντηρητικό κόμμα SaS της αντιπολίτευσης ονόμασε τον Macron «ζημία» για την Ευρώπη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπογράμμισαν την ώθηση του Macron για quotas προσφύγων – κάτι στο οποίο αντιτίθενται σθεναρά έως τώρα- , ενώ βλέπουν πρόσθετη γραφειοκρατία σε πολλές από τις προτάσεις του, ανέφερε η EURACTIV Σλοβακίας.

Έκπληξη αποτελεί, ωστόσο, το ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán ήταν πιο υποστηρικτικός. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια κίνηση για να μετριάσει την αντιευρωπαϊκή ρητορική του πριν από τη κρίσιμη συνάντηση του EPP στις 20 Μαρτίου, όπου θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση το ζήτημα της μελλοντικής συμμετοχής του στο κόμμα.

«Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας σοβαρής ευρωπαϊκής συζήτησης […] στις λεπτομέρειες, φυσικά, έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά πολύ πιο σημαντικό από αυτές τις διαφορετικές απόψεις είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι μια καλή αρχή για ένα σοβαρό και εποικοδομητικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε στο Reuters.

Στη Ρουμανία, ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κυβερνώντος κόμματος Liviu Dragnea συμφώνησε με τον Macron, λέγοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να επανέλθει στις αξίες πάνω στις οποίες γεννήθηκε, αλλά με βάση αυτό επιτέθηκε επίσης στον πολιτικό αντίπαλό του, τον πρόεδρο Klaus Iohannis. «Αν ο Πρόεδρος Iohannis διαβάσει το μήνυμα του γάλλου ομολόγου του, ίσως καταλάβει ότι το μίσος και η βία δεν μπορούν να θεωρηθούν πολιτικές απόψεις», σημείωσε ο Dragnea.

Στην Κροατία, τα πολιτικά κόμματα απέφυγαν να αναλάβουν δημόσια θέση. Οι σοσιαλιστές και οι φιλελεύθεροι αντέδρασαν θετικά, ενώ η κεντροδεξιά ήταν πιο επιφυλακτική.

Ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Ivan Jakovčić είπε ότι ο Macron ήταν «γενναίος» ώστε να προτείνει ριζοσπαστικές κινήσεις, ενώ ο Miro Kovač, κεντροδεξιός πολιτικός και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, δήλωσε στη EURACTIV Κροατίας: «Η επιστολή έρχεται τρεις μήνες πριν από τις εκλογές της ΕΕ και εξυπηρετεί την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία».

«Ο Macron μάχεται τη δεξιά στη Γαλλία και θέλει να στείλει ένα μήνυμα για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος. Η στάση «Ευρώπη, που είμαι εγώ», η οποία μπορεί να μπορεί να αξιοποιηθεί σε κάποιο βαθμό, μπορεί επίσης να βρίσκει αντίθετους ορισμένους».