Ο καγκελάριος της Αυστρίας μεταβαίνει στο Κίεβο

Η κυβέρνηση του Νεχάμερ ήταν από τις τελευταίες που απέφυγε να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως ένα εμπάργκο στην ενέργεια. [JULIEN WARNAND| EPA-EFE]

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ θα μεταβεί στο Κίεβο για να δείξει την υποστήριξή του στην Ουκρανία μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Μίλησα χθες τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο» , δήλωσε ο Νεχάμερ την Τρίτη. «Συζητήσαμε ότι θα ταξιδέψω στην Ουκρανία για να αποκτήσω μια εικόνα της κατάστασης από κοντά και να μιλήσουμε για περαιτέρω βοήθεια», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Νεχάμερ ήταν από τις τελευταίες που απέφυγε να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως ένα εμπάργκο στην ενέργεια, παρά την οργή σε ολόκληρη την ΕΕ για τις εικόνες της σφαγής στο προάστιο Μπούχα του Κιέβου.

«Συμφωνούμε και οι δύο ότι αυτό το κακό πρέπει να τιμωρηθεί!», δήλωσε από τη μεριά του ο Ζελένσκι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, προσθέτοντας ότι μοιράστηκε τον απολογισμό του για τα «αποτρόπαια εγκλήματα» του εχθρού στο Κίεβο.

Η Αυστρία ήταν μέχρι στιγμής εξαιρετικά απρόθυμη να υποστηρίξει την Ουκρανία με όπλα, επικαλούμενη την ουδετερότητα της χώρας. «Στόχος είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία την καλύτερη δυνατή ανθρωπιστική και πολιτική υποστήριξη», ανέφερε το γραφείο του Νεχάμερ.

Το γραφείο του σημείωσε επίσης την προηγούμενη βοήθεια της Αυστρίας προς την Ουκρανία, ύψους 17,5 εκατομμυρίων ευρώ, 10.000 κράνη και 9.100 αλεξίσφαιρα γιλέκα για πολιτική χρήση.