Ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο

[euro2day.gr]

Να τελειώσουν οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στον πρώτο γύρο αναμένει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας μικρή πιθανότητα σε έναν δεύτερο.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια κοινής ζωντανής μετάδοσης από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια TGRT Haber, TVNET, Beyaz TV και Akit Tv στην Κωνσταντινούπολη, ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου.

«Ο λαός θα βγάλει την απόφασή του χωρίς να αφήσει αυτή τη δουλειά (της εκλογής του προέδρου) για τον δεύτερο γύρο», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με τον τουρκικό εκλογικό νόμο, οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές γίνονται την ίδια μέρα, αλλά αν κάποιος υποψήφιος πρόεδρος δεν καταφέρει να πάρει πάνω από το 50% των ψήφων, η προεδρική εκλογή θα επαναληφθεί στις 8 Ιουλίου, μεταξύ των δύο υποψηφίων που πήραν τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο.

Το Κανάλι της Κωνσταντινούπολης: Ένα έργο στρατηγικής σημασίας

«Το Κανάλι είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας, γιατί ο Βόσπορος είναι υπό απειλή κάθε στιγμή», είπε. Το πρότζεκτ πρόκειται να ελαφρύνει την αυξημένη κίνηση των πλοίων, κυρίως των τάνκερ, ενώ θα απομακρύνει τον κίνδυνο συγκρούσεών τους με ιστορικά ακίνητα, σημειώνει το πρακτορείο.

Ο Ερντογάν είπε ότι θα είναι τόσο διάσημο έργο όσο και το Κανάλι του Παναμά.

Πάνω από 4.600 τρομοκράτες «εξουδετερώθηκαν» στην Αφρίν της Συρίας

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειές της μέχρι να σκοτωθούν οι τρομοκράτες.

Η Τουρκία έχει «εξουδετερώσει» περισσότερους από 4.600 τρομοκράτες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Επανέλαβε την πιθανότητα να άρει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τις εκλογές, αλλά υπογράμμισε ότι θα μπορούσε να επιβληθεί ξανά, αν η χώρα αντιμετωπίσει «οποιοδήποτε πρόβλημα».

Είπε ότι επιβλήθηκε κατά των απειλών τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων της FETO (του Φετουλάχ Γκιουλέν), του ΡΚΚ/YPG και του Ισλαμικού Κράτους. Καθώς όμως οι απειλές έχουν μειωθεί, η έκτακτη ανάγκη θα μπορούσε να αρθεί, πρόσθεσε.

Η απόφαση της Αυστρίας για τα τζαμιά

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο καγκελάριος Κουρτς ανακοίνωσε την απόφασή του να κλείσει επτά τζαμιά και να εκδιώξει 40 ιμάμηδες, ως μέρος της καταπολέμησης του «πολιτικού Ισλάμ». Η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε έντονα και δεσμεύτηκε να κάνει σημαντικά βήματα κατά της απόφασης. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την κίνηση «ανήθικη».

X